Artikelen ter inspiratie

Gebrek aan zelfvertrouwen voedingsbodem burn-out

Laat mensen zichzelf een rapportcijfer geven voor hun zelfvertrouwen en gemiddeld komt dit ergens tussen een 6 en een 7 uit. Een laag zelfvertrouwen zit veel mensen dagelijks in de weg en draagt bij aan veel stress. In plaats van stress verminderen kan het dus nuttig zijn om te focussen op het vergroten van het zelfvertrouwen. Wat helpt nu wel en wat niet om je zelfvertrouwen te vergroten?

Lees meer

Jezelf voorbij gelopen? 5 wandeltips voor rust

Zeg eens eerlijk; hoe vaak heb jij dit voorjaar aandachtig gewandeld? Wandelen; we weten dat het goed voor ons is en toch schiet het er vaak bij in. En zetten we ons er een keer toe, dan lukt het vaak niet om onze aandacht er echt bij te houden. Daarom delen we graag 5 tips met je, zodat je met meer focus kunt lopen. Op naar veel wandelplezier deze zomer!

Lees meer

De moed hebben om niet zoveel te moeten

Zodra je jouw werkdag begint sta je aan. Je hoofd begint bij het wakker worden meteen op volle toeren te draaien en stopt daar pas weer mee als je slaapt. Het lijkt zo normaal, een hoofd dat constant actief is en ons vertelt wat we moeten en wat we vinden. Maar wat nu als al die gedachtestromen je teveel energie kosten en je meer rust wilt in je hoofd? Graag leggen we uit welke processen je kunt herkennen en hoe je daarmee om kan leren gaan.

Lees meer

Pleidooi voor vakkundig spijbelen

100% inzet, dat is wat anderen van jou mogen verwachten. Sterker nog, dat is je minimum, dag in dag uit. Je voelt je tekort schieten als je een dag wat minder inzet hebt laten zien en wilt dat compenseren. Waarom eigenlijk? En is dat nou echt nodig? Wij leggen je graag uit waarom 80% je norm zou moeten zijn.

Lees meer

Het geheim van rust vinden in alle hectiek

Zou het niet fijn zijn als je een manier zou hebben om tot rust te komen te midden van alle hectiek? Een manier om kracht en vertrouwen te hervinden op momenten waarbij je to-do-lijst niet meer op 1 pagina past? Een manier om je hoofd even tot rust te brengen zo midden op een drukke werkdag? Het goede nieuws: die manier die bezit je al en is altijd bij je aanwezig! We leggen je graag uit wat het geheim is en hoe je dat kunt gebruiken.

Lees meer

Hoe kom je los van het 'zeker weten'?

Ken je dat: in het bedrijf wordt een besluit genomen waar jij niet enthousiast over bent. Wat doe je? Binnen enkele seconden heb je allerlei argumenten verzameld waarom het een slecht besluit is. En nog wat seconden later heb je er boze en gefrustreerde emoties bij of misschien voel je je zelfs wel moedeloos. Het ‘zeker weten’ wordt je grootste obstakel. Hoe dit te overwinnen?

Lees meer

Selectief water geven aan emoties; nut en noodzaak

Vol goede moed start je telkens je werkdag. Vandaag zal je positief en optimistisch zijn. Maar gaandeweg de dag nemen cynisme en negatieve gedachten de overhand. Eind van de dag vertrek je vol ingehouden emoties weer huiswaarts. Hoe om te gaan met boosheid en irritaties op de werkvloer? We geven je vier essentiële tips!

Lees meer

Ochtendhumeur? 5 Tips voor een frisse start

Je hebt er al zoveel aan gedaan. Maar het is een gegeven, 's ochtend ben je niet te genieten. Op gang komen? Ja, na drie koppen koffie ben je aanspreekbaar. Toch zijn er manieren om beter met dit ongemak om te gaan. We geven je 5 tips om je dag iets frisser als normaal te starten.

Lees meer

Hoe stop je het werkpaard in jezelf?

Het ligt continu op de loer: jezelf verliezen in dagelijkse bezigheden. Of het nu gaat om eeuwig overwerken, standaard te laat naar bed gaan of onophoudelijk piekeren. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: gebrek aan balans. Dit kan je geluk behoorlijk in de weg zitten. We leggen uit hoe je de teugels in handen houdt.

Lees meer

Oh jee, kan ik dat wel? 5 tips

Je kunt het eigenlijk nog niet geloven; je hebt gesolliciteerd naar je droombaan en jij bent het geworden! Maar dan gaat het knagen, heb je wel de juiste kwaliteiten om die belangrijke functie naar behoren te kunnen vervullen? Hoewel het bedrijf dus blijkbaar alle vertrouwen in je heeft, slaat bij jou ondertussen de twijfel over je eigen kunnen toe. En daarmee zit je vooral jezelf in de weg! Wat te doen?

Lees meer

Hoor ik er wel echt bij?

Iedereen herkent het wel, situaties waarin je voor je gevoel niet jezelf kunt zijn. Bijvoorbeeld op een verjaardag, tijdens een etentje met kennissen, maar ook op het werk. Mensen zijn sociale wezens, iedereen heeft het verlangen om erbij te horen. Maar in hoeverre doe je mee of hoor je er écht bij? In dit artikel leggen we uit waarom je maar beter trouw kunt zijn aan je ware identiteit.

Lees meer

Deadlinestress: prettige kick of collegialiteitskiller?

Als het goed is, kun je op een normale werkdag prettig samenwerken met je collega's. Jullie zijn lekker aan de slag en er is tijd voor een praatje bij de koffieautomaat. Hoe anders is dat als er een deadline nadert! Dan verandert zelfs je allerliefste collega in een snauwend monster. Wat te doen?

Lees meer

Hond en kat als privétherapeut

Honden, katten, vogels, konijnen en andere huisdieren zijn niet meer weg te denken uit de samenleving. We hebben graag een beest om ons heen, dat vinden we fijn. Maar waar we minder vaak bij stilstaan: het is ook nog eens heel gezond! We leggen uit waarom.

Lees meer

Laat je humeur niet verpesten door… jezelf

Wat kunnen ze toch irritant zijn; automobilisten die zich niet aan de verkeersregels houden of die trage kassamedewerker als je na je werk vlug naar huis wilt om te eten. Je was al langer blijven zitten op je werk en nu is je humeur ook nog vergalt. Kijk, en dat is helemaal niet nodig! In dit artikel leggen we uit hoe je die knop omzet.

Lees meer

Dankbaarheid als route naar geluk

Lukt het jou om van die promotie op je werk te genieten, of zegt een stemmetje in je achterhoofd gelijk: ‘Je zult het binnenkort vast verknallen’? Geniet jij juist van die zakendeal die je hebt binnengehaald, of ben je ermee bezig dat het een volgende keer minder goed zal gaan? Als jij jezelf (net als de meeste mensen) betrapt op zelfbedachte doemscenario’s, dan hebben we goed nieuws voor je. Oprecht genieten kun je leren, wij vertellen je hoe je dat doet!

Lees meer

Corrine's les: genieten van het moment!

Een jaar geleden ging het niet lekker met Corrine. Op verzoek van haar toenmalige werkgever volgde ze bij Inzicht360 individueel het programma Mindfulness voor Professionals. Het doel: meer rust creëren in het hoofd van Corrine, die niet veel nodig had om in de stress te schieten. Het programma van Inzicht360 veranderde haar leven.

Lees meer

Schaamte om over stress te praten?

Ben jij zo iemand van wie mensen denken dat je fluitend lange werkdagen maakt? Kennissen, vrienden en collega’s kunnen altijd op je rekenen en staan ervan versteld wat jij wel niet doet op één dag. Wat ze niet weten, is dat het er in jouw hoofd helemaal niet ‘relaxed’ aan toegaat. Voor je gevoel hol je van verplichting naar verplichting, zonder dat je ergens nog plezier aan beleeft. Toch ga je niet in gesprek met je werkgever om aan te kaarten dat je overloopt. In dit artikel leggen we uit waardoor dat komt en waarom je juist wel over stress zou moeten praten.

Lees meer

Janines verhaal: Na een burn-out aan de slag

Janine was 45 jaar toen ze met een burn-out thuis kwam te zitten. “Het stomme is dat het voor mij totaal niet onverwachts was, ik wíst dat ik te hard werkte en te weinig ontspande. Ik wist dat het een keer mis zou gaan… en toch liet ik het gebeuren”, zegt ze zelf nu 3 jaar later. Ze zag het misschien wel aankomen, maar overtuigde zichzelf er continu van dat het volgende week minder druk zou zijn. Dat was alleen niet zo. Na haar burn-out besloot ze op het werk een stapje terug te doen. Dat bleek minder makkelijk dan gedacht.

Lees meer

Mindfulness zweverig? Wetenschap bewijst tegendeel

De term mindfulness gaat vaak gepaard met zweverige opvattingen. Mensen die mindfulness beoefenen zijn vast áltijd aan het mediteren… In dit artikel proberen we jullie te laten zien dat mindfulness wereldwijd ook in de wetenschappelijke wereld uitvoerig wordt onderzocht. Het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness past mindfulness bijvoorbeeld toe op klachten als stress, depressie en AD(H)D, met opmerkelijke resultaten. We vertellen je hier graag meer over.

Lees meer

Past jouw baan wel bij jouw waarden?

Je hebt er destijds hard voor gestudeerd. Je was ontzettend trots toen je mocht starten in je baan / opdracht. Maar gaandeweg is er wat gaan knagen. Is dit wel wat je wilt? Is dit echt de bijdrage die jij wilt leveren? Is dit hoe je met collega's en klanten om wilt gaan? Lees hier wat er kan gebeuren als de waarden van een bedrijf niet bij jouw persoonlijke waarden passen.

Lees meer

Wij willen patat! Waarom eigenlijk?

Na een drukke werkdag hebben we vaak geen zin meer om te koken. Dan eten we maar een pizza of kopen we een patatje op het station. Dat hebben we wel verdiend. Waarom eigenlijk? Waarom hebben we geen maaltijdsalade verdiend? Of een smaakvolle Thaise curry of een kruidig tomatensoepje? Waarom krijgen we zo’n behoefte aan vet of zoet? En is dat nu wel zo’n goeie beloning?

Lees meer

Lichamelijke klachten door stress - 5 tips

Stress geeft niet alleen mentale druk, maar gaat ook gepaard met lichamelijke klachten. Pijn in je hoofd, nek, pols, schouders, rug of buik. Hartkloppingen, een tintelend gevoel in je vingers of schouderbladen, misselijkheid of duizelingen. Stress steekt zo maar de kop op en slaat genadeloos toe. Er zijn slimme manieren om wat met die signalen te doen. We geven je 5 tips.

Lees meer

Heb je naasten lief voor meer succes!

Carrière maken gaat vaak gepaard met lange werkdagen. Werken aan je professionele loopbaan is een prachtig streven, vooral als je er lol in hebt. Toch is een gezonde balans tussen privé en werk belangrijk. Vooral omdat jouw drukte ervoor kan zorgen dat je verder van jezelf af komt te staan en ook verder van je dierbaren. En dat heeft dan weer invloed op je weerstand en je zelfvertrouwen. Een sociaal leven naast je werk zorgt bovendien voor positieve resultaten op het werk.

Lees meer

Timemanagement: voor nog meer drukte!

Timemanagement is een hot topic in deze wereld van gevulde agenda’s, volle mailboxen en uitpuilende to do-lijsten. Maar is het efficiënter indelen van je agenda ook echt effectiever? Bedrijfspsycholoog en schrijver Tony Crabbe vindt van niet. In dit artikel leggen we je uit waarom hij meer waarde hecht aan aandachtmanagement.

Lees meer

Het gemak van snel 'ja' zeggen

‘Nee’ zeggen is moeilijker dan ‘ja’ zeggen. Ons brein stimuleert ons om ‘nee’ te vermijden, want we willen geen conflicten en moeilijke situaties. Toch gaat het flink mis als we altijd maar overal ‘ja’ op zeggen en we altijd klaarstaan voor onze collega’s, familieleden en vrienden en niet voor onszelf. We kunnen nu eenmaal niet toveren en je kunt maar een maximum aantal acties op een dag doen. Toch hoef je ook niet keihard ‘nee’ te zeggen. Hoe houd je je collega en familielid te vriend, maar overschrijd je tegelijkertijd niet continu je eigen grenzen?

Lees meer

Je baan kwijt: het komt wel goed… toch?

Je wilt al jaren eigenlijk een andere baan. Je bent alleen tot nu toe blijven hangen, want ja, het is ook wel weer makkelijk. Als je dan ineens bijvoorbeeld door een reorganisatie weg moet, kan het nieuws toch als een bom inslaan. Waarom ben je niet gewoon blij dat je eindelijk weg mag? En hoe moet je met die gemengde gevoelens omgaan?

Lees meer

Vooroordelen – wie heeft ze niet?

Je hebt zo’n aanstellerige collega die dagelijks met veel bombarie binnenkomt en luidruchtig lacht, vertelt, eet, werkt en ademt. Hij of zij moet altijd maar in de aandacht staan. Of misschien heb je niet zoveel met je eigen manager, omdat je het gevoel hebt dat hij of zij geen interesse in jou heeft. Maar heb je hem of haar weleens écht goed gesproken? Sta je er weleens bij stil dat je er met jouw gedachten misschien helemaal naast zit? Vooroordelen kunnen een vals beeld van iemand scheppen, maar gelukkig kun je vooroordelen wegnemen…

Lees meer

Mediteren; 5 redenen om het ook echt te doen

Veel mensen nemen zich voor te gaan mediteren. Jij wellicht ook, want anders zou je dit artikel niet lezen. Wat blijkt is dat het nogal lastig kan zijn om je er vervolgens ook echt toe te zetten. Zeker als je nooit eerder in groepsverband ervaring op hebt gedaan verdwijnt de wens al snel in het laatje “goede voornemens”. In dit artikel geven we je vijf redenen om het mediteren ook echt te doen. Én we delen een handige meditatieoefening (geluidsfragment) met je. Zo hoeft dat voornemen geen voornemen te blijven.

Lees meer

Hoe pak ik een adempauze?

Je hebt het druk op je werk en je ziet door de bomen het bos niet meer. Je moet een presentatie geven en je bent vreselijk zenuwachtig of je hebt gewoon behoefte aan een momentje rust, omdat je continu van hot naar her rent. Pak even drie minuutjes voor jezelf. Dat kan in de trein, achter je bureau of in een aparte kamer. Met de drie minuten ademruimteoefening herpak je je rust en keer je op een snelle manier eventjes in jezelf. Zodat je daarna weer met frisse moed door kunt gaan met wat je aan het doen was. In dit artikel vertellen we je hoe je die drie minuten vult.

Lees meer

'De kracht van kwetsbaarheid' - 5 inzichten

We leven in een cultuur waarin we kwetsbaarheid zien als een zwakte. We moeten ons werk perfect doen, wat we doen is eigenlijk bijna nooit goed genoeg en we durven niet altijd voor onszelf op te komen. Durf jij hardop te zeggen dat je ongelukkig wordt van je werk? Durf je nee te zeggen omdat je to-do-lijst overloopt? Durf je het oneens te zijn met je team? Jezelf kwetsbaar opstellen vergt moed. Brené Brown schreef er een prachtig boek over: ‘De kracht van kwetsbaarheid’. We delen graag vijf leermomenten uit het boek met jou.

Lees meer

Hoe hoog ligt jouw lat?

We werken hard en we leggen de lat hoog. Daardoor groeien onze to-do-lijsten, zijn onze resultaten eigenlijk nooit goed genoeg en vragen we nog meer van onszelf. Tot we het niet meer aankunnen. Werkstress is nog steeds de meest voorkomende beroepsziekte.

Lees meer

Hoe kon mijn werk belangrijker zijn dan mijn vader?!

Anna was zoals ze zelf zegt ‘een echte carrièrevrouw’. Ze nam werk uit handen, kreeg complimenten van haar collega’s over al dat werk dat ze verzette en ze voelde zich belangrijk. Ze hield dan ook weinig tijd over voor haar privéleven. Toen plotseling haar vader overleed schrok ze ‘wakker’. Waarom had ze geen tijd meer voor hem vrijgemaakt? Waarom had ze haar werk altijd voor laten gaan? Anna besloot het roer om te gooien.

Lees meer

Ssst… 5 redenen voor stilte

De meesten van ons leiden een druk leven. Je werkt hard, je zorgt voor je familie, je sport of schildert, je onderhoudt vriendschappen en eigenlijk wil je ook de tuin netjes houden en plannen maken voor het vrijgezellenfeestje van Marie. En dan is er nog het huishouden, de administratie en die deeltijdopleiding. We gaan maar door. Denk je ook nog aan jezelf? Sta je weleens even stil? En ervaar je stilte? Waarschijnlijk bijna nooit. In deze blog leggen we je uit waarom stilte zo belangrijk is.

Lees meer

Gevoel versus verstand, wie wint?

Juist als je denkt alles onder controle te hebben op de werkvloer, blijkt dat je een lastige keuze moet maken. Je mag alleen blijven als je de helft van je uren inlevert of je mag vertrekken. Je mag in dienstverband komen werken of je zoekt ergens anders je volgende freelanceklus. Het maken van een beslissing kan soms best lastig zijn. Vooral als je ratio en je gevoel elkaar voortdurend tegenspreken. Waar kies je uiteindelijk voor?

Lees meer

Focus op het werk; de 5 stoorzenders

Op de werkvloer laten we ons gemakkelijk afleiden. Niet zo gek, met al die externe prikkels en afleidende factoren. In dit artikel leggen we de vijf grootste stoorzenders aan je voor. En we geven je tips wat je kan doen om te kunnen werken met 100% focus!

Lees meer

Help! Ik wil een carrièreswitch! De 4 monsters die je tegenhouden

Je hebt een goed salaris, je vervult een mooie functie en je werkt al jaren keihard. Maar ben je nu wel zo gelukkig met het werk dat je doet? Je houdt nauwelijks vrije tijd over en je vindt het eigenlijk allemaal niet zo interessant meer, maar je gaat maar door. Het woord ‘carrièreswitch’ komt nauwelijks over je lippen. Wat houdt je tegen? Maak in dit artikel kennis met de vier ‘monsters’ die de stap naar een andere carrière ingewikkeld maken.

Lees meer

Aandachtig afwassen, 5 redenen waarom je daar vandaag nog mee zou moeten starten

Fietsen, lopen, eten, afwassen, we doen het allemaal op de automatische piloot. We denken ondertussen ergens anders aan en halen totaal geen voldoening uit alledaagse handelingen. Waarom zou je? Je doet die dingen toch gewoon vaak? Maar sta je er wel eens bij stil dat je een hoop voldoening kunt halen uit het bewust uitvoeren van zulke ‘normale’ handelingen? Het heeft bovendien 5 grote voordelen.

Lees meer

Familiepatronen in je rugzak, hoe raak je ze kwijt?

De manier waarop je bent opgevoed, heeft veel invloed op je gedrags- en denkpatronen. Dat kan prettig zijn, omdat het vertrouwd voelt of omdat je je goed voelt bij de normen en waarden waarmee je grootgebracht bent. Maar je kunt het ook als een last ervaren. Jij ziet de wereld anders dan jouw ouders. Je bent het oneens met bepaalde normen of waarden. En toch lukt het je niet, om je eigen koers te bepalen. Hoe kom je nu van die vastgeroeste familiepatronen af?

Lees meer

Maakt geld gelukkig?

We weten het allemaal: we hebben geld nodig om te leven. Maar maakt het ons ook gelukkig? Ja en nee blijkt uit onderzoek. Er blijkt een onder- en een bovengrens te zijn. We vertellen je hoe dat zit!

Lees meer

Hoe doorbreek je negatieve gedachtenpatronen?

Er zijn zeven pijlers die voor negatieve gedachten zorgen. Om van die negatieve patronen af te komen is de eerste stap het herkennen van de pijlers. In dit artikel vertellen we over deze ‘boosdoeners’ en over hoe je die gedachtenpatronen voorgoed kunt doorbreken.

Lees meer

Mag het een onsje minder efficiënt?

Op de werkvloer richten we ons op het eindresultaat. We willen onze einddoelen zo goed en zo snel mogelijk behalen. We proberen daarom zo efficiënt mogelijk te werken. Thich Nhat Hanh heeft daar andere ideeën over. Het is belangrijker om vanuit jezelf te werken. Dat kan niet op een haastige, stressvolle manier. We kunnen beter met volle aandacht werken in het hier en nu.

Lees meer

De 5 geheimen voor een tevreden en blij gevoel!

De Amerikaanse neuropsycholoog Corey Keyes verdiept zich al jaren in ‘positieve psychologie’. Waar reageren hersenen nu positief op, waardoor versterken we onze mentale gezondheid en wat helpt om het gevoel van welbevinden te vergroten? Hij onderzocht wat mensen precies moeten doen om zich op de lange termijn prettig te voelen. In dit artikel beschrijven we zijn bevindingen.

Lees meer

Geldingsdrang op de werkvloer

We streven naar een glansrijke carrière, we zijn omringd door collega’s die gehoord willen worden en we kunnen ons werk maar moeilijk loslaten, want we willen het allemaal beter dan goed doen. Een stap terug doen, dat is pas een moeilijk besluit! We willen juist het beste uit onszelf naar boven halen. We willen van betekenis zijn. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar hoe staat het met de werk-privé-balans? En verliezen we onszelf niet uit het oog?

Lees meer

Mooie mensen zijn succesvoller... of niet?

Je bent omringd door mooie, goedgeklede mensen. Je voelt je wat onzeker en bent misschien zelfs een tikkeltje jaloers. Of je kijkt tegen deze knappe koppen op en je bewondert ze, want hoe krijgen ze het voor elkaar zo succesvol te zijn? Diep van binnen wil jij net zo zijn als zij. Je wilt erbij horen. Waarom eigenlijk en zijn die mooie mensen echt zo succesvol?

Lees meer

“Morgen ga ik het echt anders doen…”

Het leven van alledag kan nogal hectisch zijn. We hebben zoveel te doen dat we een gezonde maaltijd even uitstellen. We slapen te weinig en we rennen van de ene locatie naar de andere. We zorgen wat slechter voor onszelf, maar hey! Dat komt wel weer hoor, we wachten gewoon op het goede moment. Komt dat goede moment wel echt? Of moeten we onze levenswijze misschien wat aanpassen?

Lees meer

Er was eens een perfectionist...

Onlangs gaf Mirjam van Remmerden in opdracht van een groot, gerenommeerd orkest een training Mindfulness aan jonge topmuzikanten. Een omgeving waarin perfect presteren het allerbelangrijkste is en waar geen ruimte is voor het maken van fouten. Spanningen en stress zijn daardoor onvermijdelijk. Hoe kunnen mensen met zo’n perfectionistische baan het beste met stress omgaan?

Lees meer

Uitstelgedrag: waarom?

Het is geen onbekend fenomeen: de taken op je to-do-lijst almaar naar voren schuiven. “Oh, dat doen we dan morgen wel.” Je komt er nu toch echt niet aan toe! Van binnen knaagt het. Wat als iemand erover begint? “Is het al af?”, “Waar blijft mijn dossier?”, “Hoe zit dat met die nieuwe actie van jou?”. Het is geen fijn gevoel. Je wilt het ook wel doen, maar om één of andere reden kom je er niet aan toe. Waar komt dat precies door? Hier volgen zes mogelijke redenen.

Lees meer

Wandelen in het bos. Daar knap je van op!

Je hebt een drukke werkweek achter de rug. Je hoofd tolt nog door en je inbox stroomt nog altijd vol. Je kunt de verleiding niet weerstaan en opent ook in het weekend de binnengekomen e-mails. Je zit aan je laptop gekluisterd en je kunt je werk niet loslaten. De kinderen jengelen op de achtergrond. De hond wil uit. Je moet nog boodschappen doen en de badkamer schoonmaken. Misschien is het eerst tijd voor een fikse boswandeling! Een boswandeling is hartstikke gezond, zowel mentaal als fysiek. Je ontkoppelt jezelf van het drukke leven en neemt even pauze. En als we het zo horen, heb je dat wel even nodig. Waarom is een boswandeling dan zo gezond? Dat gaan we je in deze blog eens even haarfijn uitleggen.

Lees meer