Artikelen ter inspiratie

“Morgen ga ik het echt anders doen…”

Soms gebeurt alles tegelijk. Je hebt nog tien minuten om je tas te pakken, de kat gooit een plant om en breekt de pot, zoonlief geeft plotseling over en je bent je sleutelbos kwijt. Ondertussen luister je naar het tergende geluid van de borende buurman en snak je naar een sterke kop koffie om wakker te worden, maar ja… geen tijd. Gestrest en met een boterham tussen je tanden (je hebt geen handen vrij) zit je dan uiteindelijk in de auto. Verdorie! Je oplader ligt nog thuis!

Pizzatijd

Na een drukke werkdag kom je thuis en moet de één naar voetbal en de ander naar muziekles. Je moet zelf nog wat documenten doorlezen, de hond uitlaten, een nieuwe pot kopen voor de plant die staat te verpieteren in de wasbak en om 18:30 uur moet het eten op tafel staan. Iets makkelijks dan maar. Je schuift een stel pizza’s in de oven. Als je het weer wat rustiger hebt, ga je heus wel weer gezonder koken.

Het goede moment

Juist als we gestrest zijn en de adrenaline door ons lichaam raast, zorgen we vaak minder goed voor onszelf. Terwijl dat hét moment is om gezond te eten, genoeg te slapen en de tijd te nemen om bij te komen. Maar nee, daar hebben we gewoon even geen tijd voor. We wachten op het goede moment. Helaas komt dat goede moment vaak veel te laat of helemaal niet. We hadden eerder aan de bel moeten trekken. We hadden onze planningen op het werk én thuis beter op elkaar af moeten stemmen en de taken onderling beter moeten verdelen.

Hectiek

Soms kom je in een stressvolle situatie terecht, terwijl je dacht de planning op orde te hebben. Je zit midden in een scheiding, je hebt een chronisch ziek kind of je bevindt je te midden van een reorganisatie. D kat in yogamat an kom je nu eenmaal in een hectische omgeving terecht, of je nu wilt of niet. Ook dan zorgen we vaak slechter voor onszelf (met allerlei excuses in het achterhoofd en goede voornemens voor in de toekomst). We eten ’s avonds een tosti in plaats van een gezonde maaltijd. We schieten snel in ons makkelijke kloffie, terwijl we ook kleding hadden kunnen dragen waarin we ons prettiger en mooier voelen. Onze yogamat wordt al tijden alleen nog door de kat gebruikt. We geven kindlief gehaast een zoen voordat hij naar karate fietst, terwijl we eigenlijk eerst even een kop thee met hem hadden willen drinken. En altijd sluimert dat idee van ‘het goede moment’ dat nog zal komen. Straks is alles weer anders. Totdat je je ervan bewust wordt dat het gehaaste leven een terugkerend patroon begint te worden.

Downward spiral

We hebben te maken met een ‘downward spiral’. We hebben minder tijd voor onszelf en voor anderen en we zorgen ook slechter voor onszelf. Waardoor we ons nog slechter voelen en we nog gestrester worden. Wacht niet op het juiste moment, want het juiste moment is nu. Wie beter voor zichzelf zorgt, gezond eet, even uitblaast tussen de praktijken door (al is dat af en toe 1 minuutje) en wie ontspannen naar het werk gaat, krijgt veel meer voor elkaar en kan de wereld een stuk beter aan. Dat geldt al helemaal als er vervelende emotionele kwesties spelen. Die balans klopt pas, als we naast ons dagelijks leven ook gewoon goed voor onszelf kunnen zorgen.

Dat kan anders

Die balans bewaken vergt soms enige zelfkennis of een stok achter de deur. We moeten ‘nee’ kunnen zeggen tegen onszelf en anderen. We moeten onze eigen gedragspatronen herkennen en realistische planningen maken. Daarnaast zou het mooi zijn als we onszelf niet zo vreselijk straffen als we iets verkeerd doen. We zijn geen superwezens, misschien kunnen we ons er gewoon bij neerleggen dat we mensen zijn.

Het is goed om een manier te vinden om bovenstaande doelen te verwezenlijken. Dat kan voor de één mindfulness zijn en voor de ander een strakkere planning of een goed gesprek. Wat die manier ook is, zorg goed voor jezelf en verlies jezelf niet uit het oog.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.