Contact
info@inzicht360.nl
06 26 652 319
Noordeinde 17, 1511AA Oostzaan
Inzicht360 volgde verschillende lezingen bij het congres ‘Dag van de Coach’ in juni 2016. Eén daarvan ging over geld en geluk. Een onderwerp dat ons inspireerde, want maakt geld nu echt gelukkig? Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je gezin is en hoeveel je partner verdient, maar over het algemeen is men tevreden met een jaarsalaris van 58.000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman en econoom Angus Deaton van de Princeton University.
Met 58.000 euro per jaar, heb je geen geldzorgen en kun je naast het betalen van de vaste lasten ook nog eens wat leuks doen af en toe. Kahneman en Deaton lieten 450.000 respondenten vragenlijsten invullen. De respondenten beoordeelden hun leven op verschillende aspecten, waarbij ze een waarde kozen op een schaal van 0 tot 10. Uit dat onderzoek blijkt dat mensen die minder dan 58.000 euro per jaar verdienen, zich vaak zorgen maken over geld en daardoor minder tevreden leven. Ook mensen die ve el meer dan 58.000 euro per jaar verdienen leven minder tevreden. Waar komt dat door?
Volgens Deaton en Kahneman komt dat omdat je onbewust je eigen inkomen vergelijkt met dat van het netwerk waarin je zit (en dan hebben we het vooral over familieleden en vriendenkring). Over het algemeen zijn vriendenkringen vaak mensen met dezelfde passies, hobby’s, levensstijlen, of perspectieven. Kijk bijvoorbeeld eens naar een oude jaarclub van een studentenvereniging. Veel mensen uit zo’n jaarclub blijven hun leven lang vrienden. Dat zijn vaak mensen die qua banen of inkomens in dezelfde hoek zitten. Dat geldt ook voor mensen die bijvoorbeeld op de Kunstacademie zaten of mensen die Medicijnen studeerden. Verdien jij minder dan de meeste mensen uit jouw netwerk? Dan denk je misschien dat je meer moet verdienen. Ook al verdien je al meer dan €58.000,- per jaar en kom je eigenlijk prima rond. Mensen vergelijken nu eenmaal gauw wat zij hebben met de situatie bij anderen. Wist je dat je met € 24.000 netto per jaar aan inkomen al bij de 4% van de rijkste bewoners van de wereldbevolking hoort? (bereken hier je eigen percentage).
Waarom willen sommige mensen eigenlijk zo veel mogelijk geld verdienen? Heeft iemand een hogere levensstandaard? Zijn net wat duurdere spullen aantrekkelijker? Maakt dat geld inderdaad gelukkig? De meeste mensen zien succes als graadmeter. Hoe succesvoller je op je werk bent, hoe beter. En mensen die meer verdienen ziet men als succesvolle mensen. Dat kan op den duur verstikkend worden, want ben je ooit tevreden of moet het almaar beter gaan? We mogen geen fouten maken en we moeten keihard werken voor zoveel mogelijk succes. Soms vergeten we dat ons werk deel van ons leven is. Zou het niet mooier zijn te werken, omdat het een passie voor je is? Je doet werk dat bij je past en verdient genoeg om je vaste lasten te betalen en af en toe wat leuks te kunnen kopen of doen. Natuurlijk kun je jezelf binnen je functie verder ontwikkelen en successen behalen (want daar worden we ook gelukkig van), maar is het succes op je werk belangrijker dan succes buiten je werk? Denk maar eens aan die nieuwe I-phone, hoe lang was je daar nu werkelijk gelukkig mee en wanneer ervoer je jouw telefoon weer als “normaal”?
We worden gelukkig van interactie met andere mensen, spelen, iets nieuws leren, anderen helpen en van spirituele activiteiten (lees hier ons artikel dat we hier al eerder over schreven). Geluk zit niet in geld of in spullen, maar is een ervaring en dus een gevoel.
Het klinkt misschien wat cru, maar het plaatst de boel wel in perspectief: als je 90 jaar bent en terugdenkt aan je leven. Denk je dan “Goh, wat heb ik toch lekker veel geld verdiend” of zullen andere zaken toch veel wezenlijker van belang blijken voor je?
Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.