Artikelen ter inspiratie

Aandachtig afwassen, 5 redenen waarom je daar vandaag nog mee zou moeten starten

We zijn ons er vaak helemaal niet van bewust, maar als we afwassen, als we een kopje koffie drinken of als we de kinderen naar school brengen, staan we helemaal niet stil bij wat we eigenlijk aan het doen zijn. We denken aan die ingewikkelde klus op het werk, we analyseren het telefoongesprek met collega Johan of we bedenken wat we vanavond eens gaan eten. Dat is ook niet zo vreemd. We doen alledaagse dingen vaak op de automatische piloot. Het zijn zulke vanzelfsprekende en bekende handelingen dat het niet nodig lijkt om je aandacht er bij te houden. We geven je vijf redenen waarom je toch beter alles met aandacht kunt doen.

Baby’s als rolmodel

We dwalen als volwassene geregeld met onze gedachten af en vergeten vaak te genieten van de kleine dingen, maar ooit zijn we allemaal hyperbewust in het hier en nu geweest. Baby’s en kinderen ontdekken alles voor het eerst. Iedere kleur, vorm, geluid, smaak en handeling is nieuw en interessant. Logisch natuurlijk, want alles is nieuw. Wij verleren te kijken met een nieuwsgierige open blik, omdat kleuren, vormen, geluiden, smaken en handelingen normaal voor ons worden. En dat is nu juist de uitdaging! Probeer normale dingen weer eens te ervaren alsof je iets voor het eerst ziet, voelt, hoort, ruikt en beleeft.

Reden 1 – Dichterbij jezelf komen

Waarom je dat zou moeten doen? Die automatische piloot hoort er toch gewoon bij? Slecht nieuws, als we te lang op de automatische piloot handelen, stompen we afwassen af en raken we steeds verder van onszelf (en anderen) vandaan. Je verdwaalt in je eigen gedachtenstroom die continu beïnvloed wordt door externe prikkels. Je komt dan steeds verder van jezelf af te staan. Het geeft daarom enorme voldoening om met aandacht bezig te zijn met iets doodnormaals. Probeer maar eens af te wassen en niet met je gedachten af te dwalen. Wat heb je in je hand? Is het een mooi bord? Hoe glad voelt het bord? Hoe warm is het water? Hoe ruikt het afwasmiddel? Zie je de vaat schoon worden? Tuinieren is ook een prettige bezigheid om bewust te doen. Met je neus in de planten, handen in de aarde, omringd door het groen en door de frisse geuren die de natuur zo heerlijk met zich meebrengt.

Reden 2 – Betere concentratie

Door bewust te denken, zien, ruiken, luisteren, voelen en te handelen leven we intenser en gebruiken we al onze zintuigen. Je leert je daardoor ook beter te concentreren. Alle zintuigen staan open voor de activiteit die je moet doen. Je hebt volledige focus.

Reden 3 – Beter naar jezelf luisteren

Door alledaagse handelingen bewust te doen, leer je ook beter naar jezelf te luisteren. Je herkent stresssignalen sneller. Je merkt wanneer je genoeg hebt gedaan of wanneer je genoeg prikkels hebt gehad. Het is tijd om te ontspannen! Moet je een opdracht af krijgen, maar heb je daar de energie niet meer voor? Dan weet je dat je iets aan je planning moet veranderen.

Reden 4 – Creativiteit

Een ander voordeel is dat je creativiteit opwekt. Je krijgt daardoor meer ideeën en daar word je productiever van. Je hebt namelijk de rust in je hoofd om vrijuit te denken. Je staat dichtbij jezelf en kunt daarom ook zonder externe druk creatief zijn.

Reden 5 – Meer genieten

Ten slotte leer je meer te genieten van de kleine dingen. De geur van een appel tijdens het appelschillen, een zonnestraal die weerspiegelt in het water, de grappige snorharen van je kat, een intense kleur. Het gaat allemaal niet meer zo aan je voorbij.

1 minuut Mindfulness

Vind je het moeilijk om je gedachten erbij te houden? Dat is niet zo gek, die automatische piloot heeft je al jaren in zijn greep. Begin eens met dagelijks iets met aandacht te doen. Een kopje thee drinken, de wolken bekijken, op een stoel zitten, een stukje lopen. Het maakt niet uit wat je doet, als je het maar met aandacht doet. Als je het een tijdje volhoudt, lukt het steeds beter. Je zult merken hoeveel voldoening je zelfs uit het alledaagse kunt halen. En ja… zelfs uit afwassen.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.