Artikelen ter inspiratie

Gevoel versus verstand, wie wint?

Soms komt het zomaar uit de lucht vallen. Je werkt al jaren voor hetzelfde bedrijf, maar er is je vriendelijk gevraagd of je wilt vertrekken. Reorganisaties, ‘freelancers eruit’-beleid of het bedrijf gaat failliet. Je zat eigenlijk wel lekker op je plek, maar je wordt gedwongen andere keuzes te maken. Of misschien krijg je een keuze voorgeschoteld: blijven met minder salaris of wegwezen. Een nieuwe standplaats (in plaats van op fietsafstand van je huis) of stoppen. Bij dit soort keuzes kunnen je gevoel en je ratio elkaar behoorlijk tegenspreken. Waar moet je nu naar luisteren?

Van freelance klus naar dienstverband

Als zzp-er ben je gewend te werken met je eigen regels. Je luistert natuurlijk wel naar je opdrachtgever, maar jij besluit uiteindelijk op welke manier je wel of niet wilt werken. Als die ene opdrachtgever waar je al jaren werk voor doet plots vraagt of je in dienst wilt komen, omdat ze geen gebruik meer willen maken van freelancers maar wel van jouw capaciteiten. Wat doe je dan? Voor de één is het gelijk duidelijk. “O! Mooi! Ik blijf, ik zit lekker op m’n plek, meer stabiliteit, heerlijk!” Voor de ander is dit toch een heikel punt. Geen eigen regels meer. Je hebt bloed, zweet en tranen in je eigen onderneming gestoken en dan moet je dat zomaar opgeven? “Ik dacht het niet!” En bij anderen is de beslissing niet zo eenvoudig. Je doet het werk al jaren met plezier en het zou jammer zijn als je ermee moest stoppen. Bovendien geeft het werk financiële zekerheid. Maar je gevoel zegt je dat je dat freelancen niet wilt opgeven. Twijfel alom dus.

Werkloos?

Ook reorganisaties brengen een hoop twijfelgevoelens met zich mee. Je weet het niet zeker, maar misschien ben je straks je baan wel kwijt. Als je ander werk gaat zoeken, waar moet je dan beginnen? Dag zekerheid, hallo onzekerheid! Je kunt het erop gokken en gewoon doorgaan met je werk in de hoop dat je mag blijven of je hebt geen zin in die rompslomp en je zoekt naar ander werk. Wat is nu de beste keuze? Je verstand zegt dat laatste, maar je gevoel het eerste. Of andersom! En wat als je het werk dat je altijd al geweldig vond mag blijven doen, maar dan voor minder salaris? Misschien vind je dat wel volslagen zot, maar zegt je gevoel dat je niet weg wilt bij het bedrijf, omdat je zo gelukkig wordt van het werk.

Gevoel versus ratio

We blijven het zeggen. Blijf dichtbij je gevoel, dan zit je meestal goed. Luister naar jezelf. Blijf niet te lang piekeren en reageer op wat jij jezelf diep van binnen al vertelt. Dat betekent niet voor iedereen dat je na het maken van een keuze opgelucht kunt ademhalen. Misschien krijg je wel koudwatervrees, “Ojee, wat heb ik gedaan?!” of misschien raak je in de war. “Wat wil ik eigenlijk?” Maar als je eenmaal went aan het idee en je merkt opgelucht te zijn, dan weet je dat je de goede beslissing hebt gemaakt. En anders is de oplossing heus niet zo ver te zoeken. Je hebt misschien graag controle over je toekomst, maar eigenlijk weet je toch nooit hoe alles loopt. Nieuwe kansen en mogelijkheden vallen soms zo maar uit de lucht. Ons advies: creëer een moment van stilte voor jezelf en durf daarna je eigen inzicht op te volgen.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.