Artikelen ter inspiratie

Heb je naasten lief voor meer succes!

handen op elkaar Je hebt een drukke baan en veel verantwoordelijkheid. Als je thuis komt, ben je vaak ook echt moe. Je hebt hard gewerkt, je brein heeft overuren gedraaid en je hebt allerlei fraaie ideeën uitgewerkt. Vrije tijd heb je nog maar weinig. Dat vind je niet zo erg, want je baan is geweldig. Enige minpuntje dat soms knaagt… je komt nergens anders meer aan toe. Kortom, je hebt het hartstikke druk.
Heb je er weleens over nagedacht dat de eerste slachtoffers van jouw drukte je dierbaren zijn? “Ach, zij begrijpen het wel!” Op de korte termijn wel. Maar zien ze je op de lange termijn ook nauwelijks, dan komen ze steeds verder van je af te staan…

Het positieve effect van relaties

Relaties zijn belangrijk voor de mens. Van nature zijn we nu eenmaal groepsdieren. Tony Crabbe beschrijft in zijn boek Nooit meer te druk, een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld het onderzoek ‘De Gelukshypothese’ van Jonathan Haidt. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen met goede relaties en dierbare mensen om zich heen, een beter immuunsysteem hebben. Deze mensen herstellen sneller na operaties, komen sneller uit depressieve perioden en worden over het algemeen ouder. Haidt concludeerde ook dat timide mensen die zeggen geen behoefte te hebben aan relaties, toch beter in hun vel zitten en gelukkiger leven als ze wél belangrijke en dierbare mensen om zich heen hebben. Je moet echter wel wat tijd voor de mensen om je heen vrijmaken. Investeer je nauwelijks in jouw relaties? Dan keldert ook je weerstand.

Investeren in relaties

“Als we ons sterk betrokken voelen bij degenen die belangrijk voor ons zijn, gaat het goed met ons. Als we dat niet doen, gaat het slecht met ons”, concludeert Tony Crabbe simpelweg in zijn boek. We vertrouwen er te veel op dat onze familieleden en beste vrienden wel begrijpen dat we druk zijn en minder tijd hebben. We beantwoorden ’s avonds op de bank nog wat e-mails en checken de laatste berichten op Social Media. Het gevaarlijke hiervan is dat we onze relatie met de ander heel geleidelijk van binnenuit verwoesten. “Daarmee verzwakken we ons fundament”, legt Crabbe uit. Onze dierbaren zijn namelijk vaak de reden waarvoor we werken (naast onszelf) en waarmee we een leven (willen) opbouwen. Als we onze relaties niet meer voeden, is dat niet alleen vervelend voor de ander, maar op den duur ook voor onszelf. Hoe meer belangrijke mensen er uit jouw leven verdwijnen, hoe eenzamer je je gaat voelen. Het gevaar is dat je je dan maar weer op jouw werk stort. En dan ben je vroeg of laat veel verder van huis (letterlijk en figuurlijk).

Thuis aanwezig zijn

Als we dan besluiten vaker thuis te zijn, betekent het ook dat we met aandacht thuis aanwezig moeten zijn. Daar horen constant je telefoon en mail checken niet bij. Zijn we wel ‘echt’ thuis en hebben we aandacht voor elkaar, dan worden we volgens het onderzoek van Lisa Berkman (Social Networks, Host Resistance and Mortuality: A Nine-year Follow-up Study of Alameda County Residents) gelukkiger, zelfverzekerder en ook ouder dan mensen met minder sociale verbindingen en dierbare relaties om zich heen hebben.

Genegenheid en succes

Wie alleen maar werkt en weinig investeert in dierbaren, komt ook verder van zichzelf te staan. Dat gaat op de lange termijn nooit goed. Angsten, onzekerheden, futloosheid en doelloosheid steken de kop op. Wie een balans vindt tussen privé en werk gaat dit sneller tegen en blijkt tevens betere resultaten te boeken op het werk. We zitten nu eenmaal beter in ons vel. En daar plukt ook jouw werk(gever) de vruchten van. Een sociaal leven naast je werkleven dwingt je daarnaast om je agenda niet overvol te plannen. Zo’n te drukke planning veroorzaakt niet alleen eenzaamheid en isolement, maar ook stress en in veel gevallen zelfs overspannenheid. Genoeg redenen dus… om te investeren in je familie en vrienden!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.