Artikelen ter inspiratie

Schaamte om over stress te praten?

struisvogel Van de buitenkant lijkt er niets aan de hand. Je bent altijd vrolijk, je werkt hard en maakt lange dagen. Misschien volg je in de uren die overblijven nog wel een cursus en in de avonden en weekenden sta je altijd klaar voor je gezin. Jij bent zo iemand van wie mensen denken: Waar haalt die de energie vandaan?

Alle ballen in de lucht

Toch voelt dat voor jou anders. Je hebt constant het gevoel dat je allemaal ballen tegelijk in de lucht aan het houden bent. Ook op je werk is de lol er wel af en heb je het idee dat je achter de feiten aanloopt. Dit zal je alleen niet snel laten merken. Toegeven dat je stress ervaart op de werkvloer, voelt voor jou als falen. Daarom hou je liever de schijn op.

Er bestaat nog altijd een taboe om toe te geven dat je het druk hebt. Je wilt je niet laten kennen aan collega’s. Daarnaast staat er vaak meer op het spel: het verliezen van je baan. Steeds meer bedrijven hanteren tijdelijke contracten. Dus als je bij je baas aankaart dat je stress ervaart, ben je bang dat je eruit vliegt.

Niet zeuren, schouders eronder

Behalve de stress die je voelt, zijn er ook nog andere emoties die de kop opsteken. Je bent boos op jezelf en je kraakt jezelf in gedachten af, want je vindt dat je het ‘allemaal maar moet kunnen’. Daarom push je jezelf om nog een tandje harder te werken: ‘Kom op, niet zeuren en schouders eronder’. Mogelijk deel je de stress die je ervaart niet eens met je gezin of met je beste vrienden, omdat je ook tegenover hen worstelt met gevoelens van schaamte.

Hoe moeilijk het ook is om uit te spreken dat je je baan niet aankunt of dat je het te druk hebt, toch is het beter om er niet mee rond te blijven lopen. Hoe lastig het ook is om jezelf kwetsbaar op te stellen, uiteindelijk kun je niet zo door blijven gaan. Door op tijd het gesprek aan te gaan met je leidinggevende, kun je afspraken maken om de situatie te verbeteren. Hoe meer mensen open durven te zijn over de werkdruk die ze ervaren, hoe ‘normaler’ het wordt. Bovendien kan jouw manager pas iets veranderen, wanneer hij of zij weet waar de knelpunten op de werkvloer zitten.

Leidinggevenden moeten stresssignalen herkennen

Veel bedrijven denken dat het verzuim door stress bij hen wel meevalt, alleen vaak weten ze niet wanneer personeelsuitval door stress wordt veroorzaakt. Want wat als de medewerker het niet aan de leidinggevende en niet aan de bedrijfsarts durft te vertellen?

Aan leidinggevenden daarom de opdracht om subtiele signalen van stress op tijd te signaleren. Is de werknemer de laatste tijd erg prikkelbaar? Maakt je collega meer fouten dan gebruikelijk? Of reageert de medewerker heftiger op situaties, of juist veel vlakker, als voorheen? Neem hem of haar eens apart om hierover in gesprek te gaan.

Het gesprek aangaan

Ga je op de automatische piloot verder en blijf je met stressgevoelens doorlopen zonder dit ook maar met iemand te delen, dan loop je het risico dat je uiteindelijk een burn-out krijgt. Hoe eerder je erbij bent, des te beter je kunt bijsturen. Uiteindelijk is je carrière niets waard als je zelf volledig bent opgebrand. Dus ga het gesprek aan en kijk samen hoe je jouw situatie kunt verbeteren. Vaak is veel meer mogelijk dan je denkt!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.