Artikelen ter inspiratie

Hoor ik er wel echt bij?

werken in een team Ineens werk je alweer jaren op dat kantoor. Op maandag trek je je (mantel)pak aan en op vrijdag hang je het ding opgelucht weer in de kast. Je komt prima mee met je collega’s, je speelt graag het spel mee want dat geeft je het gevoel er toe te doen. Maar onderhuids knaagt een benauwd gevoel. Waarom kun je niet jezelf zijn?

De angst voor buitensluiten

Je hebt je baan inmiddels helemaal eigen gemaakt en je plek in het team gevonden. Toch voel je dat je steeds je best moet doen om binnen de politieke arena en de bedrijfscultuur mee te kunnen doen. Je hebt het gevoel sommige dingen eigenlijk graag anders te willen doen, maar durft het niet. En dus zet je elke dag je masker op met het idee er op die manier het beste bij te horen. Als je dag in dag uit iets doet waar je niet voor 100 procent achterstaat, dan klinkt er in je hoofd een stemmetje dat onrust veroorzaakt. Misschien luister je er (nog) niet naar en poets je het als je thuiskomt weg met een glas wijn. Maar diep van binnen zal het gaan wringen, want niet kunnen zijn wie je wilt zijn veroorzaakt ongemak.

Tip 1: Leer jezelf kennen

Wees dapper en ga eens goed luisteren naar dat stemmetje. Ga voor jezelf na: is dit het, of is er een alternatief? Wat wil jij nu echt? Start met jezelf te accepteren in plaats van bezig te zijn met door anderen geaccepteerd te worden. En doe dit niet één keer, maar regelmatig, want ook wensen en behoeften kunnen veranderen. Door er aandacht aan te besteden en van een afstandje naar je werksituatie te kijken, kun je bewuste keuzes maken. Dat vraagt om zelfkennis en weten wat je belangrijk vindt. Neem dus de tijd om jezelf te leren kennen en op jezelf te leren vertrouwen!

Tip 2: Durf jezelf te laten zien

Wellicht kom je tot de conclusie dat het werk of het bedrijf eigenlijk niet bij je past. Overigens is veranderen van baan lang niet altijd nodig. Mogelijk is het vooral van belang dat JIJ verandert. Want voor wie speel je die rol op kantoor nou eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat 33 procent van de mensen je toch wel leuk vindt, 33 procent weinig met je op heeft en de overige 33 procent neutraal naar je kijkt. Kortom, het maakt niet zoveel uit wat je doet. Doe dus vooral waar jij je lekker bij voelt.

Hoe eng het ook lijkt om jezelf te zijn op de werkvloer, anderen zullen jou zelfs makkelijker accepteren als jij jezelf bent. Dan ben je namelijk echt en oprecht en dat voelen mensen. Je zult zien dat het uiteindelijk niet zo spannend is als je denkt. Grote kans dat mensen je zullen waarderen, juist omdat jij dingen net even anders doet.

Anders zijn brengt kleur

Kijk eens om je heen naar jouw collega’s. Wie waardeer jij om hun typische manier van doen, waarmee ze de werkvloer kleuren? Of het nu gaat om zijn rare stropdassen, haar verrassende kijk op zaken of de opmerkelijke humor van de kantinejuffrouw. Wees dus niet bang om buiten de boot te vallen, uiteindelijk help je daar niemand mee. Blijf trouw aan jezelf en ga voor die 33 procent die jou leuk vindt om wie je bent!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.