Artikelen ter inspiratie

Hoe kom je los van het 'zeker weten'?

E.T. Iedereen kent het wel: je hebt een collega waarvan je zeker weet dat je daar nooit vrienden mee zou kunnen worden. Of je weet zeker dat je bij een bepaald bedrijf wilt werken. Of je weet zeker dat je niet geschikt bent om een goede leidinggevende te worden. Al die dingen die we zeker weten, hoe zeker weten we die eigenlijk?

Feiten versus oordelen

Niets is zo vertrouwd als ons eigen denken. Vaak smelten we er mee samen, wat we denken is wat we vinden. Waarom zouden we kritische vragen stellen aan ons eigen denken? Het gevolg is echter dat we onze mening als feiten gaan zien en er ook zo naar gaan handelen. Pak een willekeurige mening die je hebt over een collega waar het niet zo goed mee botert. En wees nu eens kritisch: is wat jij denkt nu echt waar of slechts jouw mening? En als je denkt dat het waar is, weet je dat echt zeker?

Vastgeroeste overtuigingen

En dan hebben we ook nog zoiets als dingen die we onbewust zeker weten. Hardnekkige onbewuste gedachten over hoe dingen horen te zijn of te gaan. Zo kan je er van overtuigd zijn dat jouw bedrijf nooit failliet zal gaan, dat medewerkers bij jullie zich nooit ziekmelden door stress of dat mensen met een burn-out gewoon niet zo sterk zijn als jij. Pak eens een willekeurig voorbeeld van iets waar jij echt stellig van overtuigd bent. En kijk dan weer kritisch: is deze overtuiging echt waar? En zo ja, weet je dat wel zeker?

De andere kant van de medaille

Niets is wat het lijkt ’ zoals ze bij “Wie is de Mol” zeggen. Hoe sterker je iets denkt te weten, hoe groter de kans dat je wat over het hoofd ziet. Realiseer je dat zolang er mensen zijn die er anders over denken, er kennelijk sprake is van een gekleurde subjectieve waarneming. “Gehechtheid aan opvattingen, ideeën en waarnemingen zijn voor de waarheid het grootste obstakel” zoals de Boedhha heel lang geleden al zei. Dus elke keer dat je iets denkt te weten, check dan of dat wel echt waar is en of je dat wel zeker weet.

Kijken als een alien

Een handig hulpmiddel om los te komen van je vastgeroeste overtuigingen is naar situaties te gaan kijken alsof je een alien bent en voor het eerst mensen en de aarde ziet. Volledig blanco kijken dus en je durven te verwonderen. Oefenen in het kijken alsof je voor het eerst ziet. Werkelijk met je zintuigen ervaren wat er gebeurt in plaats van erover na te denken. Hoe vaker je dit probeert, hoe losser je zult komen van je eigen denken.

Uiteindelijk snappen we heel goed dat je in je werk af en toe toch echt ergens een mening over uit moet spreken. Wees je echter bewust van het feit dat dit slechts jouw zienswijze is en geen harde waarheid en handel ook zodanig. Je zult merken hoe bevrijdend het werkt om dingen niet zeker te hoeven weten!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.