Artikelen ter inspiratie

Geldingsdrang op de werkvloer

Het gevoel van geldingsdrang kan ons behoorlijk in de weg zitten op het werk. We willen opvallen, we willen erbij horen. We willen van betekenis zijn voor het bedrijf. Is het niet zo dat we pas succesvol zijn als we scoren? Daarvoor moeten we soms op onze tenen lopen, we maken regelmatig overuren en we gaan tot het uiterste. Op de werkvloer kom je ongetwijfeld ook collega’s tegen die hetzelfde gedrag vertonen. Geldingsdrang kan een last zijn. Vooral als het stress en onzekerheid oplevert. Waarom willen we ons zo graag laten gelden en wat brengt het ons?

Drie situaties op de werkvloer

Het kostte je bloed, zweet en tranen en je hebt er jaren hard voor geknokt. Je keek op tegen al die professionals die het zo ver schopten en nu heb jij hetzelfde niveau bereikt. Dat smaakt naar meer! Carrière maken; daar streef je naar. Succes kent bergen en dalen. Uit die pieken haal jij je energie, maar dalen zijn moeilijk te verhapstukken. Op de werkvloer mag je niet falen. Je moet jezelf bewijzen, continu.

Je hebt zo’n collega die almaar van de hoge toren blaast. Hij lijkt over-assertief en neemt het woord maar al te graag van je over. Hij doet z’n werk wel goed, maar in de wandelgangen hoor je van iedereen dat hij toch wel erg dominant overkomt. Een man met enorme geldingsdrang.

Misschien heb je jarenlang een hoge functie bekleed en doe je nu juist een stapje terug. Het familieleven ging eraan onderdoor en je besefte dat er iets moest veranderen. Toch blijft er iets knagen. Je moet je inhouden om niet in hetzelfde werkpatroon te vervallen als voorheen en je hebt er toch moeite mee dat je een stap terug hebt gedaan in plaats van vooruit. Het blijft toch een beetje aan je knagen of je er nu wel alles uit haalt voor jezelf…

Succesvol zijn = scoren aap op rots

Carrière maken is een mooi streven en wie zijn doelen behaalt en wie zich steeds verder ontwikkelt, mag daar hartstikke trots op zijn. We voelen ons betekenisvol door de successen die we behalen. Toch vergeten we soms wat ‘succes’ nu eigenlijk is. Zijn we alleen succesvol als we op het werk vooruitgang boeken? Of zijn we ook succesvol als we een goede vader of moeder zijn, een vriendelijke buurman- of vrouw of als we een dagje meehelpen voor het goede doel? We staren ons vaak blind op onze carrière. We willen er op het werk bij horen en goed voor de dag komen. Voor de bedrijfsresultaten, voor de baas, maar ook voor alle directe collega’s. Soms hebben we niet door dat we er allang bij horen en dat we ons werk allang goed genoeg doen. Toch streven we telkens weer naar meer.

Wat is succes?

Nu beweren we niet dat professionals geen carrière mogen maken, in tegendeel, wij vinden het heel goed dat professionals zich blijven ontwikkelen. Het is alleen wel belangrijk de boel af en toe goed te relativeren. Wat is echt belangrijk in ons leven? Welke successen behalen we buiten ons werk om? Waar worden we gelukkig van? En waarom zouden we er niet bij horen of waarom zouden we minder uit onszelf halen als we de werkzaamheden nog steeds goed doen, maar we (bijvoorbeeld vanwege oplopende stress of familie-issues) een stapje terug doen?

Mindfulness op de werkvloer

Professionals verliezen zichzelf (mede door die geldingsdrang) nogal eens uit het oog. Mindfulness is een manier om weer dichter bij jezelf te komen, door bewuster te leven. Het zorgt ervoor dat je je eigen gedrag en gevoel (maar ook dat van collega’s) beter herkent en begrijpt. Je leert beter naar jezelf (en collega’s) te luisteren, in plaats van naar die oneindige automatische gedachtestroom. Dat komt de samenwerking alleen maar ten goede. Een mindfulnesstraject voor bedrijven opent deuren, ruimt misverstanden uit de weg en vermindert stress. Geldingsdrang, onzekerheid, werkstress, het komt allemaal op iedere werkvloer voor, terwijl het niet hoeft te overheersen. Een ontspannen werksfeer en meer zelfkennis draagt tevens bij aan een betere werk-privébalans. Geldingsdrang hoeft ons dus zeker niet te domineren. Dat moge duidelijk zijn.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.