Artikelen ter inspiratie

Mag het een onsje minder efficiënt?

Mirjam bezocht meerdere malen het mindfulness-retraite-oord van de boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh in Plum Village (Village des Pruniers, Frankrijk). Tijdens de retraites trok ze zich terug en leefde ze sober en harmonieus mee met de kloostergemeenschap. Ze volgde lezingen, mediteerde en deed alle activiteiten en werkzaamheden met volle aandacht. Zelfs de meest simpele klusjes…

Werkmeditatie

Dagelijks voltooide ons Mirjam verschillende werkmeditatietaken. Ze hielp bijvoorbeeld de meditatiehal inrichten voor 380 bezoekers, bracht het vuilnis weg, hielp met groenten snijden, maakte boekenkasten schoon en stopte meditatiekussens in hoesjes. Hoewel de term ‘meditatie’ in combinatie met dit soort ‘corve klooster mindfulness eklusjes’ in eerste instantie wat vreemd klinkt, leerde Mirjam er juist veel van. Het maakt niet uit wat voor taak je doet, of het nu simpel of ingewikkeld is: voer de taak bewust in alle rust uit in het hier en nu. Klinkt logisch als je veel met mindfulness bezig bent, maar toch houden we ons daar niet altijd aan in ons dagelijks leven. Al helemaal niet op de werkvloer.

Focus op het eindresultaat

Bedrijven richten zich over het algemeen op het eindresultaat: de verkoopcijfers, het aantal klanten, succesvolle innovaties etc. Werknemers focussen zich automatisch op de toekomst, in plaats van het hier en nu. We willen nu eenmaal die einddoelen zo snel mogelijk behalen. Door zo efficiënt mogelijk te werken en zoveel mogelijk uren in een dag te vullen komen we er wel… Ja? Is dat wel zo?

De voordelen van ‘relaxed werken’

Ieder klusje in Plum Village werd uitgevoerd door minimaal twee mensen. Dat lijkt minder efficiënt, want iemand had zo’n taak makkelijk in z’n eentje kunnen uitvoeren, maar Thich Nhat Hanh bedacht het niet voor niets zo. Er zitten namelijk een aantal voordelen aan verbonden:
1. Meer aandacht
Het eindresultaat is niet het belangrijkste. De stappen naar het eindresultaat toe zijn minstens zo belangrijk. “Het hoeft vandaag niet af”, is dan ook het motto. Daardoor neemt iedereen meer rust om werkzaamheden te verrichten. Hoe suf het klusje ook is, het geeft een gevoel van voldoening om bewust en met aandacht te werken.
2. Meer vanuit jezelf werken
Tijdens een haastige werkdag met vele taken, vergaderingen en deadlines blijft er weinig ruimte over voor jezelf. Je wilt wel vanuit jezelf werken, maar je draait op volle toeren op de automatische piloot. Het moet allemaal af! Tijdens werkmeditatie is het juist belangrijk vanuit jezelf te werken. Wat voel je? Hoe doe je iets? Wat brengt het je?
3. Samenwerken
Door met anderen te werken en niet alleen, investeren de werknemers in elkaar (én in zichzelf). Er ontstaan hechtere banden en mensen leren elkaar kennen en begrijpen. Dat bevordert de samenwerking en geeft werknemers een stabieler gevoel: samen bereik je meer.
4. Plezier
Door met meer aandacht en rust samen met de ander te werken, ervaar je ook meer plezier. Dat is iets dat soms door drukke werkplanningen, een gespannen sfeer op de werkvloer en gestreste collega’s ver te zoeken is. Werken we nu echt alleen voor het werk? Of ook nog voor onszelf? Plezier wordt vaak gezien als een leuke bijkomstigheid, maar het zou op het werk een prioriteit moeten zijn.

Efficiënt, efficiënter, efficiëntst?

Het klinkt allemaal leuk en aardig, maar het werk moet toch af?! Het bijzondere aan de methode van Thich Nhat Hanh is dat de slogan “als het vandaag niet afkomt, is het niet erg” meer een manier van denken is. Door zonder stress aan de slag te gaan en bewust alle taken uit te voeren, krijgt iedereen meer af dan ze van tevoren verwachten. Mirjam ervoer het zelfs toen er kort van tevoren een zaalboeking binnenkwam voor maar liefst 380 mensen. De meeste mensen zouden onmiddellijk in de stress schieten en van hot naar her rennen om alles klaar te zetten. In Plum Village werd de opdracht in alle rust opgepakt. Andere werkzaamheden werden verzet en met een paar man werd de zaal op een relaxte manier klaargezet. Wederom met het idee dat als het niet af zou komen, dat geen ramp zou zijn. De volgende ochtend had men ook nog wat kunnen doen. Dat bleek echter niet nodig. Mirjam merkte dat alles gek genoeg altijd afkwam, mede dankzij het ontbreken van stress. Het einddoel was bekend, er werden prioriteiten gesteld en iedereen startte gewoon bij stap 1.

Zweedse werktijden

Het doet denken aan een proef in Zweden. Bedrijven in verschillende steden maakten recent werkdagen twee uur korter. De overige twee uur mochten mensen puur in zichzelf steken: bijscholing, zelfontplooiing, ontspanning. Nu was het niet zo dat werknemers het werk van acht uur nu in zes uur moesten proppen. De to-do-lijstjes en planningen veranderden (want “morgen weer een dag”) en wat bleek? De Zweden die meededen aan deze proef werkten efficiënter, zaten beter in hun vel en kregen meer af dan voorheen. Bovendien meldden een stuk minder mensen zich ziek en bespaarde het behoorlijk wat geld. Andere bedrijven in Zweden stelden een werkweek van vier dagen in, omdat ze hiermee hetzelfde effect bereikten.

Zo gek nog niet

Het is dus toch zo gek nog niet om op een lager tempo te werken. Wie meer uit zichzelf kan halen en wie minder stress ervaart bereikt uiteindelijk meer.
Wij zijn er voorstander van en jij?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.