Artikelen ter inspiratie

Help! Ik wil een carrièreswitch! De 4 monsters die je tegenhouden

Met je carrière zit het wel goed. Je bent muzikant of sporter en je speelt en sport op het hoogste niveau. Of je bent marketingmanager of ICT-directeur en je bent behoorlijk opgeklommen. Je hebt er hard voor gewerkt, veel gestudeerd en je maakt nog iedere dag vele uren. Je durft het bijna niet toe te geven, maar eigenlijk haal je er niet zoveel voldoening meer uit… We vergeten soms dat ons werk een groot deel van ons leven bepaalt. Je hebt maar één leven, waarom maak je die carrièreswitch niet gewoon? Er zijn vier ‘monsters’ die jou –wat dit betreft- het leven zuur maken.

Monster 1: De geldwolf

Het eerste aspect dat een drempel vormt voor een drastische carrièreverandering is geld. Je bent gewend geraakt aan een ruim salaris. Je zou je hele uitgavenpatroon moeten veranderen… Het gemak van geld versus de wens van de nieuwe uitdaging. Hoeveel heb je ervoor over om (weer) minder te verdienen?

Monster 2: De grote koning

Je presteert op een hoog niveau. Je bent gewend op perfectionistische wijze te werken en je werkt hard om die veelbetekenende functie zo goed mogelijk te vervullen. In een toporkest mag je geen fouten maken. Als internationaal danseres kun je je ook geen misstap permitteren. Aan de kop van een groot bedrijf heb je heel wat verantwoordelijkheden. Kortom, je hebt een bepaalde status bereikt en die houd je hoog. Want wie ben jij nog als jij die topfunctie niet meer hebt?

Monster 3: De brullende leeuw

Status gaat hand-in-hand met macht. Mensen kijken naar je op en nemen je serieus. Jij staat bovenaan die keten en zij staan onder jou. Het is een hele stap om van een leeuw te veranderen in een doodgewone (maar uitermate karakteristieke) Europese korthaar. Je verliest het aanzien en je regelt niet meer alles van bovenaf. Hoe moet dat nou als je minder in de pap te brokkelen hebt?

Monster 4: Het monster in de kast

Ten slotte zit dat vierde monster nog bij jou in de kast. Of onder het bed. Je weet niet hoe hij eruit ziet, maar je weet dat hij er zit. Je ervaart angst en onzekerheid bij het idee dat je de baan die je gewend bent los kunt laten om iets heel anders te gaan doen. Daar gáát alle vastigheid en wat zal er in de toekomst gebeuren? Niemand kan het voor je voorspellen.

Stuur ze de laan uit!

We laten ons omringen door vier boze en dominante monsters. Dat is heel logisch, want we zijn mensen en geen wonderwezens. Toch kun jij tegen die monsters opkomen. Daarvoor zal je innerlijke rust moeten vinden en goed naar jezelf moeten luisteren. Wil jij in dat ene leven dat je leeft, iets doen waar je eigenlijk helemaal niet zo gelukkig van wordt? En dan ook nog vijf van de zeven (of meer) dagen in de week daarmee vullen? Wat is er nu belangrijker? Jouw werk of jijzelf en jouw eigen geluksgevoel in dat ene leven? Vanzelfsprekend moet je goed nadenken over een eventuele carrièrestap. Wat wil je precies doen? Hoe kun je die stap voor elkaar krijgen? Wie of wat heb je daarvoor nodig? En vooral: word je daar gelukkig van? Of in elk geval een stuk gelukkiger dan je nu bent. Aan minder geld kan iedereen wennen. Vooral als je dan nog steeds geen geldzorgen hebt. Hoe belangrijk is status en macht nu eigenlijk echt als je gewoon kunt doen wat je graag doet en kun je dat monster in de kast niet gewoon eens onder ogen komen? Ga je naar je werk met lood in je schoenen? Haal je geen voldoening meer uit je werkzaamheden? Stuur de monsters weg en luister eens goed naar jezelf.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.