Artikelen ter inspiratie

Past jouw baan wel bij jouw waarden?

bloeiende roos Je steekt veel tijd en energie in je baan, maar écht enthousiast ben je er niet (meer) over. Op zich zit je wel op de goeie plek, maar bij sommige handelingen / activiteiten vraag je je weleens af of het nou echt op deze manier moet. Het knaagt aan je, de cultuur van het bedrijf voelt niet als een warme jas voor je. En weet je, je bent zeker niet de enige. Veel mensen voeren dagelijks trouw hun werkzaamheden uit, maar voelen niet het enthousiasme dat ze zouden willen voelen. Ze zijn het gewend, ze vinden de stabiliteit prettig of zien een baanwisseling als iets ingewikkelds of engs. Verandering blijft nou eenmaal voor de meesten van ons niet zo gemakkelijk. Maar help je daar jezelf wel mee?

1. Iets moeten doen waar je niet achter staat

In al je betrokkenheid zeg je niet gemakkelijk nee. En dus, als je manager je vraagt te helpen bij het doorvoeren van een nieuwe werkwijze waarbij klanten eigenlijk niet echt meer op de eerste plek komen twijfel je. Je stelt wat kritische vragen, maar als je merkt dat het besluit al is genomen stel je je welwillend op. Je enthousiasme sijpelt echter langzaam weg. Of misschien moet je namens het bedrijf iets zeggen waar je het zelf helemaal niet mee eens bent.

2. Omgaan met opgelegde veranderingen

Je werkt al jaren bij dezelfde werkgever als bevlogen professional. En op een dag krijg je te horen dat je een nieuwe functie krijgt. Oh ja, ook een nieuwe standplaats trouwens. Maar je mag je lease-auto houden hoor… Je voelt je totaal niet gekend, niet gezien, als een nummer behandeld. Uiteraard laat je je van je beste kant zien in je nieuwe functie, je laat je niet kennen. Maar verdorie, je kan er eigenlijk nog boos om worden hoe het is gegaan.

3. Schadelijke gevolgen van het product verbloemen

Je zit al lang in jouw branche. Gaandeweg heb je de klappen van de zweep leren kennen. En ja, daar hoort ook bij dat je weet dat de industrie vervuilend is. Of dat het product in een arm land wordt geproduceerd, waar ze het wat minder nauw nemen met allerlei regels rondom arbeidsomstandigheden. Of wellicht moet je voor je bedrijf of klanten investeren in bedrijven die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu.

Persoonlijke waarden zijn niet onderhandelbaar

Bij alle ethische dilemma’s die je tegenkomt kun je jezelf de vraag stellen: wil ik mij hieraan verbinden? Waar ligt voor mij de grens? Als je nu eens 100 punten mag verdelen tussen loyaal zijn aan je werk en loyaal zijn aan jezelf. Waar gaan dan je meeste punten naartoe?

Je persoonlijke waarden kennen is cruciaal. Ze fungeren als je kompas om zo op koers te kunnen blijven. Je leeft je leven maar één keer en dat wil je toch –als het even kan- gewoon op jouw manier doen? We hebben al te veel professionals gezien die overspannen of met een burn-out thuis kwamen te zitten na jarenlang doorwerken in een bedrijf dat niet bij ze paste. Meestal weet je diep van binnen wel of het tijd is voor de volgende stap. Wij kunnen het in elk geval alleen maar toejuichen als je eenmaal die drempel overgaat om voor jezelf te kiezen. Er is waarschijnlijk veel meer mogelijk dan je zelf in eerste instantie denkt. Dus kop op en stap vooruit!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.