Artikelen ter inspiratie

Mindfulness zweverig? Wetenschap bewijst tegendeel

waterlelies We merken nog altijd dat veel mensen een verkeerde indruk krijgen van mindfulness. Alsof het iets is voor mensen die niet met beide benen op de grond staan. Alsof het draait om eindeloos mediteren en yoga beoefenen. Hoewel korte yoga- en ademhalingsoefeningen deel uitmaken van mindfulness, is het zeker niet zweverig te noemen. Dat bewijst inmiddels ook Het Radboud Universitair Medisch Centrum voor Mindfulness (RUMCM) in Nijmegen, dat al jarenlang wetenschappelijk onderzoek doet naar mindfulness en dat al een aantal verbluffende resultaten heeft geboekt met het inzetten van mindfulness. We geven een aantal voorbeelden.

1. Mindfulness tegen burn-outklachten

Om te beginnen doet het RUMCM onderzoek naar het effect van mindfulness op een burn-out. Dat deden ze bijvoorbeeld door 70 artsen die regelmatig patiënten over de vloer krijgen met burn-outklachten, een intensieve 8 weken durende cursus mindfulness te laten volgen. Na deze cursus, brachten ze de geleerde stof 10 maanden in de praktijk. De artsen merkten dat het merendeel van de patiënten sneller opknapte en dat mindfulness een duurzaam, positief effect had. De proefpersonen leerden bijvoorbeeld structureel beter hun grenzen aan te geven.

2. Mindfulness bij kankerpatiënten

RUMCM doet ook onderzoek naar het toepassen van mindfulness op kankerpatiënten. In hoeverre kan het de pijn verzachten of zorgen voor rust? Eén van de belangrijkste resultaten was dat mindfulness door ademhalings-, bewustzijns en ontspanningsoefeningen in grote mate stress reduceert, waardoor de patiënt minder pijn ervaart.

3. Mindfulness tegen depressie

Een derde categorie waar RUMCM zich mee bezighoudt is depressie. Kan mindfulness depressieve gevoelens verminderen? Eén van de onderzoeken werd gedaan met mensen met depressieklachten en mensen die een depressie achter de rug hadden en die in het verleden last hadden van een terugval. Beide groepen kregen een jaar lang mindfulnesstherapie. Beide groepen scoorden min of meer hetzelfde. De klachten verergerden niet en de mate van depressiviteit verminderde. Dit omdat ze zich bewuster bezighielden met hun eigen gedachtestroom en ze sneller lichamelijke waarschuwingssignalen herkenden.

4. Mindfulness bij AD(H)D

Ook de effecten van mindfulness op AD(H)D-patiënten zijn uitvoerig onderzocht. Wat blijkt? Mindfulness vermindert AD(H)D-klachten aanzienlijk. Hoe meer aandacht de proefpersonen aan mindfulnessoefeningen besteedden, hoe minder ze last hadden van AD(H)D. De proefpersonen leerden zichzelf te kalmeren door op hun ademhaling te letten en hun gedachtenpatronen meer te controleren.

Andere universiteiten

De Radboud Universiteit is zeker niet de enige universiteit die de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek deed naar mindfulness. University of Oxford heeft een Oxford Minfulness Centre opgericht, net zoals The University of Massachusetts, de New York University en nog veel meer universiteiten. Mindfulness boekt wereldwijd succesvolle resultaten en zorgt onder andere voor stressvermindering, zelfbewustzijn, meer overzicht, minder ziekteverzuim en betere resultaten op het werk. Mindfulness zweverig? Nee dus!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bronnen:

  • https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/?page_id=39
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19773563
  • https://www.radboudcentrumvoormindfulness.nl/wp-content/uploads/2016/11/MINDSET-mediation-2016.pdf
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25869231
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26588940