Artikelen ter inspiratie

Oh jee, kan ik dat wel? 5 tips

grote sprong naar nieuwe baan Een nieuwe baan is natuurlijk hartstikke leuk, maar ook heel erg spannend. Ineens komen er nieuwe taken en verantwoordelijkheden op jouw schouders terecht. En dan nog al die nieuwe collega’s die uiteraard van alles van je gaan vinden. Je wordt in het diepe gegooid en dat kan gepaard gaan met een hoop onzekerheid. Daardoor kan het lastig zijn om met een goed gevoel aan de slag te gaan op je nieuwe werkstek. Ook al voel je je van binnen onzeker, met deze vijf tips ga jij toch gewoon knallen op de werkvloer!

Tip 1 - Snoer de innerlijke criticus de mond

Grote kans dat je veel kritischer naar jezelf kijkt dan naar anderen. Liep een presentatie bijvoorbeeld een beetje hakkelend en heb je het gevoel dat je het hierdoor compleet hebt verprutst? Vraag eens aan een collega hoe die het vond. Wellicht vond hij je juist heel naturel overkomen of de inhoud van je presentatie vooral heel interessant. Hakkelen? Dat was hem helemaal niet opgevallen! Kortom, wees niet te streng voor jezelf.

Tip 2 - Focus op je talenten en kwaliteiten

Vergeet niet dat die werkgever jou heeft aangenomen, hij of zij ziet blijkbaar écht talent en kwaliteit in je! Nu jij nog. Kijk waar jouw kracht ligt in plaats van in te zoomen op je onzekerheden. Wat vind je leuk en waar ben je goed in? Zet die kwaliteiten in, de rest komt vanzelf wel.

Tip 3 - Let op wat je uitstraalt

Loop rechtop, lach, maak oogcontact en spreek met krachtige stem. Niet dat het erg is om je kwetsbaar op te stellen, maar je zult zien dat een zelfverzekerde houding je ook zelfverzekerder doet voelen. Ook belangrijk: draag (representatieve) kleding waar jij je prettig en lekker in voelt. Besteed aandacht aan je uiterlijk, dat geeft een goed gevoel.

Tip 4 - Sta stil bij succes

Is je projectvoorstel goed ontvangen, ging het klantbezoek goed, heb je een belangrijk overleg succesvol geleid, is je tekst goed ontvangen of heb je eindelijk die collega kritisch durven aanspreken? Wat je ook hebt bereikt, gun jezelf een moment van blijdschap en vier het! Trakteer jezelf op een korte pauze of geniet gewoon lekker na terwijl je naar huis rijdt.

Tip 5 - Ontwikkel je vaardigheden

Heb je bijvoorbeeld voor het eerst een leidinggevende functie, dan is het ongetwijfeld wennen dat mensen vragend naar jou kijken wat er moet gebeuren. Coördineren kun je al als de beste, maar gun jezelf tijd om nu ook in de rol van leider te groeien. En gaat er een keertje iets mis? Dat geeft niet, zie het als een leerproces. Wat ging er wel goed en wat kan een volgende keer beter? Je kunt nu eenmaal niet alles in één keer goed doen. Een nieuwe baan kun je niet in één keer perfect uitvoeren, het heeft tijd nodig.

Zolang je onzeker je werk doet, is het lastig om van die langverwachte droombaan te genieten. Dus print bovenstaande tips in je hoofd en probeer naar jezelf te kijken zoals de manager die jou heeft aangenomen je ziet. Natuurlijk mag je kritisch naar jezelf zijn en blijven, maar wees realistisch en vooral niet té streng. Gun jezelf ruimte om te groeien en te leren en daarmee ook gelukkig te zijn op de werkvloer.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.