Artikelen ter inspiratie

Ochtendhumeur? 5 Tips voor een frisse start

ochtendzon boven het dal Elke werkdag is het weer opnieuw raak. Opstaan en op gang komen, het lijkt maar niet zonder mokken en zuchten te lukken. Hoewel je vooral last hebt van alles en iedereen om je heen, heb je toch ook wel last van jezelf. Hoe maak je het jezelf iets minder moeilijk? We geven je vijf tips die wellicht wat lucht brengen in je ochtend.

Tip 1 – 5 minuten mediteren

“Oh ja”, zal je denken, “ook nog eens mediteren, dat wordt niets”. Maar wil je nou wat aan je ochtendhumeur doen of niet? In plaats van je wekker op snooze te zetten om je vervolgens nog eens om te draaien, stellen we voor dat je rechtop in bed gaat zitten. Je hoeft nog nergens heen, alleen de eerste vijf minuten van de dag nemen om alle gedachten die nu al door je kop razen te observeren. En alle gedachten mogen er zijn, je probeert ze alleen maar op te merken. Weinig gedachten, maar vooral veel emotie? Observeer dan vijf minuten je gevoelens zonder iets te willen veranderen. En als na vijf minuten je wekker weer gaat, sta dan op!

Tip 2 – benoem drie dingen die wel fijn zijn

Alles lijkt tegen te zitten, elke ochtend weer. Toch is er als je goed kijkt veel dat wel mee zit. Je kleren ruiken lekker fris, er komt warm water uit de douche, de hond staat blij naar je te kwispelen, de koffie smaakt goed, de kinderen zien er opgewekt uit. Benoem elke ochtend drie dingen die je fijn vindt. Door je aandacht te richten op dingen die prettig zijn, zal je stemming waarschijnlijk wat lichter worden.

Tip 3 – aandachtig ontbijten

Niets zo fijn als de rust pakken om te ontbijten. Ga er bij zitten en maak er een moment voor jezelf van. Proef bewust wat je eet en kauw met aandacht. Heus, staand eten maakt niet dat je sneller eet, wel dat je je gehaast voelt. Vertraag bewust, al is het maar voor een paar minuten.

Tip 4 – benut je reistijd

Zodra je de deur uit bent mag je je overgeven aan het lot. Of je in de file komt of niet, je kunt er niets meer aan doen. Komt de trein wel of niet op tijd, niet meer jouw verantwoordelijkheid. Dus hoe lang of kort je reistijd naar je werk ook is, zie elke minuut als een cadeautje voor jezelf om op gang te komen. Adem rustig in en uit en geef je over aan het reizen.

Tip 5 – kijk om je heen

Weet jij waar in de straat de zon opkomt? Of waar je de maan ’s ochtends het beste kunt zien? Is het je wel eens opgevallen hoe prachtig de lucht van kleur verandert als het langzaam volledig licht wordt? Neem elke ochtend even de tijd om je te verwonderen over wat er allemaal te zien is in de lucht.

Bonustip – ga op tijd naar bed

Soms is voorkomen beter dan genezen. Zorg dat je op tijd gaat slapen, want niets is zo funest voor je humeur als een te korte nachtrust! We wensen je nog veel heerlijke ochtenden!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.