Artikelen ter inspiratie

Jezelf voorbij gelopen? 5 wandeltips voor rust

wandelen brengt rust Of je nou met de hond wandelt, met de kinderen door het park drentelt of naar je werk loopt, we lopen vaak met een doel om ergens te komen. En laat die doelgerichtheid ons nou juist van de beleving van het wandelen afhouden. Doelloos wandelen is dus een goed idee. En anders zou je kunnen oefenen met wandelen waarbij je jouw aandacht steeds specifiek ergens op richt. We geven je graag vijf suggesties.

Adem in, stap, adem uit, stap

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Je concentreren op de ademhaling is eigenlijk altijd je eerste en belangrijkste stap om wat meer uit je hoofd en in je lijf te komen. Meestal ervaar je al snel de rust die over je heen komt als je niets anders hoeft dan aandachtig te ademen. Tijdens het wandelen kan je bijvoorbeeld eens beginnen met 1 stap zetten bij het inademen en 1 stap zetten bij het uitademen. Op deze manier gaan adem en lopen samen op. Vervolgens kan je het tempo iets opvoeren. Twee stappen inademen, twee stappen uitademen. Het voelt in het begin misschien wat raar om zo langzaam te lopen, maar je zult al snel merken hoe kalmerend het werkt om zoveel te vertragen. Uiteindelijk kan je proberen tot hoeveel stappen je de in- en uitademing kan oprekken, zonder sneller te gaan lopen.

Voel je voeten tijdens het wandelen

Je staat er vaak niet zo bij stil, maar je voeten zijn zeer bereidwillig om jou de hele dag te dragen. Probeer eens stap voor stap te ontdekken wat er eigenlijk allemaal in je voet gebeurt tijdens het lopen. Op welk deel van je voet land je? Wat doet je voet vervolgens? Waar draag je het meeste gewicht? Wat is het verschil tussen je linker- en je rechtervoet?

Ervaar de balans bij het lopen

Nadat je hebt gemerkt wat een wonderlijke techniek er in je voeten zit, kan je de aandacht verplaatsen naar je benen. Probeer dan eens op te merken wat (en waar) er in je benen gebeurt om in balans te blijven. Hoe langzamer je loopt, hoe meer er op te merken zal zijn. Voel welke spieren zich spannen en wanneer ze weer ontspannen.

Luister naar de vogels

Hopelijk heb je een plek bij jou in de buurt waar je niet teveel verkeer hoort. Ga daar dan eens vroeg in de ochtend naar toe. Het moment dat de stad (of het dorp) nog slaapt is het ultieme moment om naar de natuur te luisteren. Probeer eens op te merken hoeveel verschillende vogels je kunt horen. En als er even geen vogels kwetteren, wat hoor je dan? Een kikker in de sloot, het gezoem van een vlieg, het ruizen van de blaadjes? Laat je verrassen door alle geluiden om je heen!

Ruik de bomen

Tot slot is het erg fijn om tijdens het wandelen eens aandachtig te ruiken. Is het je weleens opgevallen dat elk seizoen anders ruikt? Probeer eens of je verschillende geuren kunt onderscheiden. Misschien blijk je er wel een goede neus voor te hebben.

Ge├»nspireerd? Laat het niet bij mooie idee├źn en voornemens. Plan nu meteen voor deze week een half uur in, zodat je alle tips in de praktijk kunt brengen. We horen graag wat het je heeft gebracht!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.