Artikelen ter inspiratie

Gebrek aan zelfvertrouwen voedingsbodem burn-out

ondergaande zon Oostzanerveld Zelfvertrouwen bestaat uit twee onderdelen. Ten eerste spreken we over zelfvertrouwen als je durft te vertrouwen op wat je kunt, dus op je vaardigheden. Ten tweede spreken we over zelfvertrouwen in de zin van zelfwaardering, de mate waarin je jezelf de moeite waard vindt. Beide aspecten van zelfvertrouwen zijn belangrijk en zijn te ontwikkelen. Helaas zijn er veel strategieën die we onbewust inzetten die averechts blijken te werken. Gelukkig zijn er ook manieren om wel fundamenteel te groeien in zelfvertrouwen.

De drang om steeds beter te presteren

Een bekent fenomeen op het werk: jezelf steeds nieuwe projecten op laten pakken, een hogere functie op de carrièreladder ambiëren, continue zoeken naar hoe jij beter kunt presteren. Maar wat ligt hierachter voor motief? Indien jouw drijfveer is dat je bij realisatie van je doelen pas meetelt voor jezelf, dan is de kans op een burn-out erg groot. Want het probleem is, je zult nooit tevreden zijn en altijd weer een stap meer willen. En dus zal je zelfvertrouwen er structureel niet door gaan toenemen.

De angst om te falen

De angst om iets verkeerd te doen, om betrapt te worden op een fout of om door de mand te vallen dat we helemaal niet zo bekwaam zijn als we lijken. Niets zo beklemmend als dat! Het voorkomt dat je mag leren en experimenteren en maakt dat je sterk in “goed of fout” blijft denken, terwijl de wereld helemaal niet zwart-wit is.

De wens om erbij te horen

De sociale media hebben ons in dit opzicht niet echt goed gedaan. Want uiteraard laten we allemaal zien hoe leuk we het hebben. Dit geeft een veel te rooskleurig en eenzijdig beeld van hoe het leven werkelijk is. Te veel kijken naar anderen kan de druk opvoeren om aan de groepsnorm te voldoen. Hoe sterker je de wens hebt om ergens bij te horen en te voldoen aan het perfecte plaatje, hoe sterker je vervreemd raakt van wat nu echt belangrijk is voor jou. En dus, wederom een strategie die je zelfvertrouwen juist ondermijnt.

Die kritische stemmen in je hoofd

En dan misschien wel de grootste ondermijner van ons zelfvertrouwen: die eindeloze kritische stemmen in ons hoofd. “Zie je wel, jij kan dit niet”, “Niet zeggen, anders vinden ze je niet meer aardig”, “Sufferd, waarom heb je dit niet aan zien komen?” In ons hoofd zijn we vaak allesbehalve vriendelijk en behulpzaam naar onszelf. De criticus in ons kwettert vrolijk door onze goede voornemens heen om het dit jaar anders te gaan doen. En dus geven we het maar weer op, omdat we te veel naar die kritische stem luisteren.

De kracht van zelfkennis en ontwikkeling

Gelukkig zijn er ook manieren die structureel kunnen helpen om je zelfvertrouwen te versterken.

  • Kennis en vaardigheden vergroten: blijf investeren in jouw ontwikkeling zodat je vaardigheden actueel blijven. Maak tijd vrij voor het lezen van literatuur, volg workshops, trainingen of cursussen of wellicht zelfs een opleiding.
  • Vergroot je zelfkennis: zorg dat je voor jezelf scherp hebt waar jij in uitblinkt. Ken jouw persoonlijke kwaliteiten en zorg dat je die in je werk kwijt kunt om zo ook voldoening uit je werk te kunnen halen. Vraag om feedback om je zelfbeeld te vergroten. Leer naar jezelf te kijken zoals je bent, dus zonder de behoefte dat er iets zou moeten veranderen om goed genoeg te zijn.
  • Train jezelf in vriendelijkheid voor jezelf, ook wel zelfcompassie genoemd. Geef jezelf geregeld een compliment en sta dagelijks stil bij waar jij dankbaar voor bent. Neem afstand van de waan van de dag om te kunnen zien hoe het nu echt met jou gaat. Mediteren, ademhalingsoefeningen, wandelen; zoek naar een manier die voor jou goed werkt om weer bij jezelf te komen.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.