Artikelen ter inspiratie

Uitstelgedrag: waarom?

1. Teveel werk

Je neemt teveel hooi op je vork. Je weet wat je allemaal nog te doen staat, maar diep van binnen weet je nog niet zo goed hoe je dat gaat bolwerken. Je denkt erover misschien een paar avonden door te werken, maar als het eenmaal avond is, laat je je afgepeigerd op de bank neerstorten.

Zit je in je maag met die ene grote opdracht? Verdeel die opdracht in kleinere stukjes en doe steeds een deel. Wees ook tevreden als je dat deel die dag hebt afgemaakt. Dat heb je toch maar weer even voor elkaar! Zo ben je toch actief bezig met die opdracht en is het op een gegeven moment ook gewoon af, in plaats van dat het blijft liggen. Heb je écht teveel op je to-do-lijst staan? Bespreek het met je opdrachtgever of collega’s. Samen kom je wel tot een oplossing. Dat is altijd beter dan niets zeggen, want dan raak jij overspannen en zit jouw opdrachtgever of collega zonder resultaten en met een gestreste werknemer. Daar wordt niemand gelukkiger van.

2. Perfectionist

Misschien ben je wel een enorme perfectionist. Heb je het gevoel dat jouw werkzaamheden altijd beter kunnen? Zijn je eisen hoog? Je wilt het allemaal gelijk perfect doen, maar het lukt niet! Doordat je zo loopt te priegelen, kom je niet toe aan je andere werkzaamheden. En oh nee! Tot overmaat van ramp heb je een stomme fout gemaakt.

Wat wij graag tegen je willen zeggen: wees eens wat liever voor jezelf. Je bent een mens en mensen maken fouten. Fouten zijn zelfs hartstikke leerzaam. Het hoeft allemaal niet perfect, als het maar goed is. Jouw eisen en verwachtingen liggen veel te hoog. Doe gewoon een stapje terug, je zult merken dat je het dan ook allemaal prima doet! En dat je dan ontspannen en gelukkiger werkt!

3. Moeilijke opdracht

Je hebt een opdracht gekregen, waar je als een berg tegenop ziet. Ben jij wel de juiste persoon om de klus te klaren? Kun jij dit wel? Je schuift de opdracht steeds verder naar voren.

Je hebt die opdracht waarschijnlijk niet zomaar gekregen. Er is iemand die er alle vertrouwen in heeft, dat je het wel kunt. Doe daarom gewoon wat je zelf kunt. Kom je er niet uit? Schakel hulp in, daar is namelijk niets mis mee. Zoals gezegd kun je de opdracht ook in delen opsplitsen, daar wordt het overzichtelijker van. Naar voren schuiven heeft weinig zin, want je zult op een gegeven moment die opdracht toch moeten doen. Dan kun je het maar beter gauw afmaken.

4. Moe

slapende kat Je werkt al weken keihard. Of misschien zelfs al maanden. Je komt eigenlijk standaard niet meer door je to-do-lijst heen. Je bent eigenlijk gewoon doodmoe! Je voelt je de laatste tijd minder energiek en het kost je moeite om geconcentreerd te werk te gaan. Daardoor krijg je de taken op je to-do-lijst al tijden niet meer af.

Ook dan kun je juist beter een stapje terug doen. Neem eens een paar dagen vrij. Kom weer tot rust. Zorg goed voor jezelf, ga sporten en zorg dat je af en toe even afstand neemt van je werk. Dat kan al door 1 minuutje iets anders te doen. Maak even een wandelingetje, stap in elk geval eventjes helemaal uit je werk. Je zult merken dat je daarna met hernieuwde energie aan de slag gaat.

5. Ontevreden

Eigenlijk vind je je werkzaamheden gewoon niet zo leuk. Je hebt er geen lol meer in. Die negatieve gedachtestroom tast je energielevel aan. Je raakt ongemotiveerd en je kunt je dan niet goed meer concentreren. Dan schuif je je taken maar vooruit.

Waarom ga je geen actie ondernemen? Kun je niet praten met je werkgever of collega’s over waarom je jouw werk niet leuk meer vindt? Misschien bestaan er wel prachtige oplossingen! Of misschien moet je toch eens op zoek naar een andere baan. Of start naast je werk een leuk project, waarin jij je ei kwijt kunt. Wat ook helpt: jezelf belonen als je een taak hebt afgerond. Wees in elk geval tevreden met het werk dat je hebt gedaan. Focus je vooral op de positieve aspecten!

6. Afgeleid

Een zesde reden die funest is voor de to-do-lijst is: afleiding. Je leest tussendoor je Whatsapp-berichtjes, je houdt je Facebook-pagina in de gaten en beantwoordt direct iedere mail die binnen komt. Daardoor doe je een stuk langer over je werkzaamheden.

Zet je telefoon op stil, je meldingsicoontjes uit en spreek met jezelf af alles pas weer te checken als je opdracht af is. Daardoor voel je je na afloop een stuk prettiger!

Compassie

Uiteindelijk komt het allemaal neer op zelfcompassie. We vinden dat veel mensen toch echt een heel stuk liever voor zichzelf mogen zijn. Ze stellen te hoge eisen aan zichzelf, nemen teveel hooi op hun vork, gunnen zichzelf geen pauze en doen werk dat ze misschien wel vreselijk vinden. Dat hoeft helemaal niet! Je bent geen robot, je bent een mens en je mag je eigen leven invullen! Wie wat beter voor zichzelf zorgt, presteert ook beter. Bovendien zit je daardoor een stuk lekkerder in je vel.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.