Artikelen ter inspiratie

Er was eens een perfectionist...

De perfectionist

We kennen allemaal wel één of meerdere perfectionisten. Misschien ben je er zelf ook wel één. Je gaat voor de 10 en eigenlijk is je werk nooit af of goed genoeg. Terwijl anderen al dolgelukkig worden van een 8. Een foutje maken is voor jou echt not done, ook al vindt je leidinggevende het helemaal niet erg, want ja, je bent ook maar een mens en je doet je werk gewoon goed. Maar een gemaakte fout blijft je in jouw denken lang achtervolgen. Kortom, het perfectionisme staat je in de weg. Daarnaast bereid je je altijd zeer gedegen voor, steekt daar veel tijd in, terwijl je weet dat je eigenlijk best op jezelf zou kunnen vertrouwen. Je eigen gedrag veroorzaakt onnodige stress, want in feite is er niets aan de hand. Sterker nog, je doet het gewoon al fantastisch.

De gedwongen perfectionist

jonge violiste Voor chirurgen of topmusici is dat andere koek. De media storten zich maar al te graag op een chirurg die een foutje maakt, want ja! Hij had een mens kunnen redden, maar hij verknalde het en dat moet de hele wereld weten. In Utrecht stapte het afdelingshoofd van het UMC onlangs op, vanwege de angstcultuur die door deze hoge verwachtingen is ontstaan. Artsen durven hun fouten niet te vermelden, omdat ze er geheid van langs krijgen. Dit soort gedwongen perfectionisme geeft ongelooflijk veel stress. Dat geldt ook voor een dansacadamie, een theatergezelschap of een beroemd orkest. Als een muzikant een noot fout speelt, kan dat consequenties hebben voor het hele orkest. Het beroep is daardoor niet alleen stressvol, maar ook de contacten onderling kunnen behoorlijk gespannen zijn. Er wordt van iedereen verwacht foutloos te presteren.

Met stress omgaan

Gespannen maakt men sneller fouten dan ontspannen. Mensen met een perfectionistisch beroep kunnen er daarom het beste voor zorgen tijdens het werk zo ontspannen mogelijk te zijn en alles los te laten (behalve de werkzaamheden). Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het niet onmogelijk. Het vergt weliswaar veel oefening, maar wie op ontspannen momenten leert omgaan met spanningen zal gaandeweg merken steeds beter met de spanning om te gaan en kan daarmee een stuk aangenamer zijn functie beoefenen. Ademhalingsoefeningen, het reguleren van de gedachtestroom of het uitvoeren van een korte bodyscan dragen daar bijvoorbeeld aan bij. De perfectionist leert stress-symptomen in het lichaam en gedachtenpatronen herkennen en leert steeds weer terug te gaan naar zichzelf en minder waarde te hechten aan de stressgevende gedachten. En zo kunnen niet alleen ‘gewone’ perfectionisten, maar ook ‘gedwongen’ perfectionisten het een stuk dragelijker voor zichzelf maken.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.