Vakantie: professionals worden er beter van!

Het is zomer, de periode waarin de meeste mensen op vakantie gaan of eens wat vaker een dagje vrij nemen. Je hebt mensen die daar volop van genieten. Afwezigheidsmelding aan, laptop dicht, werktelefoon uit en ontspannen maar. Maar je hebt ook van die mensen die toch tijdens hun vrije dagen nog even een mailtje beantwoorden of die hun telefoon als haviken in de gaten houden. Vakantie is hartstikke belangrijk voor onze mentale en fysieke gezondheid. Waarom eigenlijk? We geven vijf redenen.

1. Een pauze in het dagelijks leven

Tijdens vakanties neem je letterlijk even pauze. Je dagen zien er anders uit, je doorbreekt je dagelijkse planningen en je denkt aan hele andere dingen. Dat is goed voor je. Na een lange periode hard werken, volle agenda’s en draaien op volle toeren, is het goed om je hersenen en je lichaam even rust te geven. Even geen doorlopende informatiestroom en geen zorgen over dagelijkse beslommeringen. Je laadt je fysieke en mentale batterij weer op, zodat je er na de vakantie weer met nieuwe energie tegenaan kunt.

2. Ontspanning

Tijdens vakanties kun je beter en langer ontspannen dan normaal. Uitslapen, minder nadenken over ingewikkelde onderwerpen, wegdromen, middagdutjes… Het duurt misschien een paar dagen en bij sommige mensen zelfs langer, maar na een goeie vakantie ben je weer helemaal ontspannen. Vergeet niet dat ontspanning ook belangrijk is voor, tijdens en na het werk. Het is niet alleen iets wat je tijdens vakanties ‘mag’ doen.

3. Nieuwe ideeën

Omdat je hersenen tijdens je vakantie andere neurale verbindingen leggen dan normaal, krijg je vaak meer creatieve en goeie ingevingen dan als je hard aan het werk bent. Dat komt ook door de locaties die je bezoekt. Je kantoor is waarschijnlijk minder inspirerend dan pittoreske dorpjes, zonovergoten stranden of ruige berggebieden. Merk je op je werk dat je geen inspiratie hebt, heb je last van een ‘writersblock’ of denk je dat je je creativiteit kwijt bent? Dan ben je toch echt aan vakantie toe. Weg uit die sleur, hup naar een plek met nieuwe en laagdrempelige prikkels.

4. Vitamine D

Over het algemeen ben je tijdens vakanties een stuk meer buiten te vinden. Daardoor vang je meer zonlicht op en maak je vitamine D aan. Vitamine D draagt bij aan je cognitieve gezondheid, maar ook aan je immuunsysteem, botstofwisseling en spierfunctie. Je krijgt een goeie boost en je voelt je weer sterker en vitaler dan voor je vakantie. (Pssst… wel goed insmeren met zonnebrandcrème hè…)

5. Lekker en gezond eten

Ten slotte eten veel mensen lekkerder en gezonder tijdens de vakantie. Na het werk hebben we geen tijd om uitgebreid te koken en maken we gauw wat eenvoudigs klaar. Hebben we echt geen tijd? Dan schuiven we een pizza in de oven. Tijdens vakanties lunchen we met verse salades en fruit en eten we uitgebreid en veelzijdig. Tsja… we eten soms wat te veel, maar dat trekken we na die vakantie wel weer recht.

Ach en wie wordt er nu niet blij van vakantie? Al die leuke en zorgeloze vakantiedagen maken ons ook gewoon dolgelukkig. Ga je op vakantie deze zomer? Heerlijk! Geniet ervan! En geniet er écht van hè! Zet je laptop uit en laat je werktelefoon thuis, want jij bent er even niet.

Wil je onze artikelen ook per e-mail ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief!