Ssst… 5 redenen voor stilte

We omringen onszelf in ons dagelijks leven met prikkels. Geluiden, geuren, beelden, gevoelens, gedachten, mensen om ons heen en nog veel meer. We hebben een overvolle agenda en we rennen van dag tot dag. Steeds meer mensen ervaren stress. We vergeten te ontspannen, al is het maar even. Tien minuutjes stilte per dag doen wonderen. Waarom? We geven je vijf redenen.

 1. Rust ervaren in tijden van onrust
  Juist in chaotische, hectische en drukke tijden, kan tien minuutjes stilte een openbaring zijn. Gedachten razen door je hoofd. Je moet dít nog doen en je mag dát niet vergeten. Die gedachten worden alleen maar chaotischer als je niet eventjes een paar minuten rust neemt af en toe. Je kunt tien minuutjes mediteren of je kunt een klein wandelingetje maken, volledig in stilte. Door stil te zijn, zet je alle gedachten weer even op een rij. Je komt daardoor weer in balans. Het ontspant ook. Als je het druk hebt, is dat precies wat je nodig hebt om weer verder te kunnen gaan.

 2. Vooroordelen beoordelen
  Die gedachten kunnen met je aan de haal gaan. Hoe onrustiger je leven, hoe onrustiger je gedachtestroom. Je vult gedachten van anderen in en je bedenkt zelf hoe iets kan aflopen. Door even stil te zitten, kun je je eigen gedachten analyseren. Waardeert Jan echt je werk niet of heeft hij gewoon geen tijd voor je, omdat er iets gaande is in zijn leven? Misschien moet je hem gewoon eens vragen of het goed met hem gaat. Zal de familiedag in de soep lopen? Dat weet je niet, want je kunt niets voorspellen. Door je gedachten en zorgen te analyseren, creëer je rust in je hoofd.

 3. Ruis herkennen
  Op de werkvloer (maar ook daarbuiten) zijn er continu momenten waarop je het gevoel hebt, dat je het gesprek gaande moet houden. Valt er een stilte? Een moment van rust? Dan voelt dat gauw ongemakkelijk. Wandel eens met een groepje mensen (zoals je collega’s of een groep vrienden of familieleden) volledig in stilte. Of lunch eens in stilte. Dat is aan het begin misschien een beetje onwennig, maar zodra iedereen in de ‘flow’ komt, merk je dat je eigenlijk veel minder woorden nodig hebt om op een prettige manier samen te zijn. Je komt erachter dat je een hoop ‘ruis’ kunt uitschakelen en ook daarmee creëer je meer ruimte in je hoofd.

 4. Jezelf voelen
  Een andere belangrijke reden is dat je in stilte dichterbij jezelf komt. Je luistert naar jezelf, je voelt wat je diep van binnen voelt. Je ontdekt wie je eigenlijk bent en wat je eigenlijk wilt. Door altijd maar door te razen, kom je steeds verder van jezelf te staan. Jezelf ontmoeten is ontzettend belangrijk. Jij leeft jouw leven. Het is niet de bedoeling dat jij het leven van anderen leeft in plaats van dat van jezelf.

 5. Voor meer inspiratie en creativiteit
  Zoals we al schreven, zorgt een paar minuutjes stilte per dag al voor meer ruimte in je hoofd. Dat betekent dat creativiteit en inspiratie ook makkelijker worden aangewakkerd. Je hersenen krijgen de ruimte om op een andere manier actief te zijn. De beste ideeën komen tot stand, als je eventjes rust neemt. Dat kan midden in de nacht zijn, onder de douche of hangend in je hangmat. Met een druk hoofd, functioneer je minder creatief.

We raden je daarom aan om dagelijks een paar minuutjes tot jezelf te komen. En zeg nou zelf, wat zijn nu tien minuten op een dag?   

Wil je onze artikelen ook per e-mail ontvangen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief!