Mindfulness: geen woorden maar daden!

De afgelopen jaren schreef Marlijn de Jager teksten voor Inzicht360, over mindfulness voor professionals. Ze werkte als freelance tekstschrijver en verzamelde met de jaren een bonte verzameling aan opdrachtgevers. “Zonder Inzicht360 was ik misschien wel tegen een burn-out aangelopen”, concludeert Marlijn. Werkdagen van 7.00 tot 23.00 uur waren haar niet vreemd, haar to do-lijsten namen onrealistische vormen aan en even rust nemen? Dat deed ze te weinig, maar door het schrijven van blogs en artikelen herinnerde ze zichzelf eraan soms eens een stap terug te doen. In dit artikel lezen we over het goede voorbeeld dat ze zichzelf gaf, maar waar ze pas later echt naar luisterde.

“Ik vind het nog steeds een mysterie. Ondanks dat ik zoveel schreef over het reduceren van stressfactoren en de voordelen van een normale planning, overschreed ik al mijn eigen grenzen. Doorwerken tot in de late uurtjes, tegen iedere opdracht ‘ja’ zeggen, lunchen achter mijn laptop, te lange to do-lijsten en ga zo maar door. Ongelooflijk maar waar: zelfs als je er bewust over schrijft, sluipt het erin. Ik ben er wel achter hoe koppig een geest nu toch eigenlijk is. Gelukkig kon ik mijn eigen moeheid en stressklachten niet langer tegenover mezelf verantwoorden, juist omdat ik teksten schreef waarin ik tips & tricks gaf tegen stress.”

Keuzes maken

“Mede dankzij Inzicht360 besloot ik eind vorig jaar nog maar voor de helft van mijn opdrachtgevers te werken. Ik deed mee aan de Mindfulness Challenge en maak vandaag de dag nog regelmatig dankbaar gebruik van de Inzicht360-adempauzegeluidsfragmenten op m’n telefoon. Ik let meer op mijn ademhaling en houding en lunch tussen de middag gewoon weer een half uur. Wat ik fijn en kalmerend vind is mindful naar huis fietsen. Ik luister de hele fietstocht met aandacht naar alle geluiden die ik in mijn omgeving hoor. En waar ik ook blij mee ben –ook al kan ze nogal opdringerig zijn- is het stemmetje in m’n hoofd dat me vertelt dat ik die dag genoeg heb gewerkt. ‘Stoppen nu, de wereld vergaat niet als je nu stopt met werken.’ Het is niet zo dat ik nu nooit meer stress ervaar en dat ik niet meer streng voor mezelf ben, maar het gaat de goede kant op.”

Focus

“Op het moment dat ik besloot minder werk op me te nemen en ik me toch wat zorgen begon te maken over het financiële aspect van minder opdrachtgevers, haalde ik stabielere klussen binnen. Alsof het lot me beloonde. Klussen waar ik energie van kreeg in plaats van dat ik iedere avond gebroken thuis kwam. Ik ervoer hoe het ook alweer was niet te hoeven focussen op meer dan zeven bedrijven (en dus ook meer dan zeven thema’s) en dat smaakte naar meer. Per 1 juli treed ik in dienst bij de Dierenbescherming en dat betekent dat ik stop met freelancen. Ik heb besloten mij volledig te richten op dierenwelzijn en daarnaast wil ik mijn tweede boek schrijven. Twee focuspunten die mij lief zijn. Ondanks dat Inzicht360 één van mijn favoriete opdrachten is, ben ik erachter dat ik geen echte ondernemer ben; het geeft me te veel stress en mijn aandacht versplintert. Het nadeel van stoppen met freelancen is natuurlijk wel dat ik ook stop met schrijven voor Inzicht360. Gelukkig weet ik dat mijn  vervanger Marlous van Merkenstein een superleuk mens is en dat ook zij nog heel wat kan leren van Inzicht360 en dat gun ik haar.”

Marlijn toont aan dat goede voornemens er gauw zijn, maar dat de uitvoering ervan toch iets meer vergt. Hoe vaak houden we onszelf voor de gek? We schuiven dat momentje van rust vooruit, want ‘volgende week heb je vast meer tijd’, we plannen toch die ene afspraak nog maar in ‘want het is zo belangrijk’ en zo schieten we bijna ongemerkt aan onszelf voorbij. Zelfs als je met je neus bovenop de oplossing zit en je erover schrijft... We vinden het heel erg jammer dat Marlijn ons gaat verlaten en zijn gelijktijdig blij en trots dat Marlijn mede door Inzicht360 tot inzicht is gekomen en durft te kiezen!

Dus, lieve Marlijn: enorm bedankt voor al je enthousiasme, je fijne teksten en je luisterend oor. Ik ben blij dat je mij zo goed hebt geholpen en dat ik jou daarmee heb geholpen! En voor Marlous: van harte welkom bij Inzicht360, laten we er wat moois van maken! Lieve groet, Mirjam van Remmerden