Op retraite gaan: waarom zou je??? Van kabaal in je hoofd naar rust in eigen lichaam

Op retraite: een week lang stil zijn, mediteren en oefeningen doen. ‘Kun je niet beter gewoon elke dag even mediteren of mindfulnessoefeningen doen?’, vraag je je misschien af. Toch sluit het één het ander niet uit. Sterker nog, het vult elkaar aan. Retraites helpen om nog dieper in contact te komen met jezelf. Willemijn (56) is inmiddels twee keer op retraite geweest.

Jezelf beter leren kennen

Willemijn: “De eerste keer was een Qigongretraite in een klooster in Twente. Dat is Chinese bewustwordingsleer en tegelijk een stilteretraite. Je doet oefeningen in stilte, mediteert in de ochtend en hebt ook ruimte voor jezelf om te zitten, lezen of wandelen.” Door deel te nemen wilde Willemijn uitproberen of ze nog dichter bij zichzelf kon komen. “Een kant van mezelf leren kennen die ik nog niet kende. Kijken wat er gebeurt als ik een week niet zou praten, of het me zou lukken om ‘uit mijn hoofd’ te komen.”

In het begin had ze nog last van veel kabaal in haar hoofd, maar dat veranderde gedurende de week. Willemijn: “Je geeft geen aandacht aan het kabaal. Door oefeningen te doen verplaatst de aandacht naar je lichaam, dat je kunt exploreren zonder dat iets hoeft. Het was alsof ik steeds dieper in mijn lichaam zakte, waardoor ruimte ontstond. Niet alleen in mijzelf, maar ook om me heen.” Willemijn herinnert zich dat ze in de tuin van het klooster op een bankje zat. “Ik dacht dat ik al op mijn eigen bodem was, maar op dat bankje merkte ik dat ik nóg dieper tot mezelf was doorgedrongen. Dat was heel verdiepend en fijn. Daaronder voelde ik een groot vertrouwen in mezelf, ook dat voelde goed.”

Verbinding met mensen en natuur

Het mooie aan een retraite is volgens Willemijn niet alleen het gevoel dat loskomt, maar ook de verbinding die ter plekke ontstaat met de natuur en de mensen. Willemijn: “Je ontmoet mensen op een hele andere manier, doordat je niet met elkaar praat. Dan draait het ineens echt om de essentie.”

Tijdens de retraite deed Willemijn zoveel indrukken op, dat het ook bij thuiskomst nog lang impact op haar had. Dat wordt volgens haar na verloop van tijd minder, maar verdwijnen doet het niet helemaal. “De onderlaag blijft. Je neemt de ervaring mee, als onderdeel van jezelf. Het draagt door in het dagelijks leven”, vertelt ze. Afgelopen zomer is ze voor een tweede keer op retraite geweest in een klein klooster in de buurt van Brussel. De week draaide om stilte en verschillende vormen van meditatie. Dit keer zat Willemijn in een rouwperiode en wilde ze in stilte met de rouw zijn. Ze merkte dat ze door haar eerdere ervaring nu niet meer langzaam hoefde ‘te zakken’ in de stilte, zoals die eerste keer. “Ik was al gezakt en daardoor gelijk in de stilte toen ik aankwam.”

Aandacht voor dagelijkse dingen

Door de retraites is stilte extra belangrijk geworden in haar leven. “Het gaat in je systeem zitten. Nu kan ik ook tussendoor makkelijk in contact komen met de stilte. Dat is troostend, geruststellend, voedend en inspirerend”, vertelt Willemijn. Het is volgens haar alsof stilte vertraagt, waardoor ze de dagelijkse dingen met meer aandacht doet. “Mijn zintuigen staan veel meer open. Hoewel stilte altijd al bij me hoorde, ben ik er op een nieuwe manier mee in aanraking gekomen. De retraite is echt verruimend en verdiepend geweest voor mijn zijn.”

Zelf doen

Mocht je interesse gewekt zijn, kijk dan eens rustig om je heen. Zowel in binnen- als buitenland is er een groot aanbod. Er worden ook veel retraites voor een weekend aangeboden, wat voor een eerste ervaring een mooie start kan zijn. Zet voor jezelf op een rij waar je behoefte aan hebt (stilte wel /niet, soorten en hoeveelheid meditatie, hoeveelheid  vrije tijd, soort verzorging en kamermogelijkheden, natuur, etc.) en wat je budget is. En zet dan vooral die eerste stap!