Pleidooi voor vakkundig spijbelen

Energie en focus.; we doen graag alsof we hier eindeloos over beschikken. Feit is echter dat dit bij ieder van ons beperkt is en dat we er dus spaarzaam en slim mee om moeten gaan. Als je continue op je top wilt presteren, dan zal je jezelf vroeg of laat uitputten als er niet genoeg momenten van ontspanning bij zitten. En dus pleiten wij voor “professioneel spijbelen”!

Meer is beter 

Waar komt dat toch vandaan? Het idee dat werken betekent dat je ieder moment alles moet geven? Dat je constant het beste van jezelf moet laten zien? Dat je tekort schiet als je een dag niet zo lekker op gang komt? Verwachten anderen dit van ons of leggen we het onszelf op? Feit is dat iedereen andere motieven zal hebben. Of je nou perfectionistisch, ambitieus, onzeker, enthousiast, betrokken of gewoon een aanpakker bent, opvallend is dat veel professionals er een hoge meetlat op na houden. En de twintigers en dertigers onder ons houden dit soms ook verrassend lang vol. Tot het op een dag niet meer gaat…

Flubberend elastiekje

Natuurlijk, het is heerlijk om jezelf uit te dagen en verwachtingen te overtreffen. Waar het mis gaat is als je langdurig onder druk staat en continue maximaal moet presteren. Stel dat je werkelijk 100% aan energie te geven hebt. Wat zal er gebeuren als je dat dag in dag uit inzet op je werk? Je kunt het vergelijken met een elastiekje waar je elke dag de maximale rek op zet. Wat gebeurt er op een dag? Het elastiekje verliest zijn veerkracht en rek. En helaas, het zal zich nooit meer herstellen. Gelukkig kunnen wij wel herstellen, maar de weg terug kan lang en moeilijk zijn.

20% spijbelen

Wij proberen de mensen die wij coachen dan ook te leren hoe ze voor 80% inzet kunnen gaan. Oftewel: leren een beetje te spijbelen onder werktijd. Want heus, je kan prima meedoen aan de vergadering die je een keer niet hebt voorbereid. Of tot een goede beslissing komen met je team, zonder dat jij zelf alle mogelijke scenario’s van tevoren al hebt uitgedacht. Oftewel: leren te vertrouwen op je eigen kwaliteiten zonder alles altijd maar door middel van veel denkwerk onder controle te hoeven krijgen. Leren ergens weer onbevangen en nieuwsgierig in te stappen en er op vertrouwen dat je prima kan inspelen op wat er op je af gaat komen. Daar zit je energiewinst, je spijbelruimte!

We wensen je dan ook veel spijbelplezier!!! En neem gerust contact op als je wat hulp kunt gebruiken bij het aanleren van het professioneel spijbelen.