Artikelen ter inspiratie

Mooie mensen zijn succesvoller... of niet?

Je woont een conferentie over je vakgebied bij en je nipt wat onwennig aan een kopje koffie. De mensen om je heen zijn opvallend mooi. Je ziet goedgeklede mensen met knappe koppen die hun hand niet omdraaien voor een vlot gesprek. Je hebt het gevoel dat het jou nooit zal lukken om er zo tiptop uit te zien, terwijl toch ook jij je nieuwe jasje uit de kast hebt getrokken.

Gemengde gevoelens

Zijn schoenen zien er nog chiquer uit en haar op-maat-gemaakte jurkje lijkt nog smettelozer. Zij kunnen ook zoveel beter uit hun woorden komen dan jij… Misschien ontwikkel je een gevoel van afschuw of jaloezie. Zij zijn mooi en succesvol, zo zal jij nooit zijn. Ze vinden je vast een suf en stijlloos mens. Ze hebben je waarschijnlijk niet eens gezien. Of misschien bewonder je deze mensen juist enorm. Hoe hebben ze het zover geschopt? En o, wat een allure! Je recht je rug, zet een glimlach op en probeert een leuk gesprek aan te knopen. Hopelijk vinden ze jou ook een leuk mens!

Instinct

Als het zo zwart-op-wit staat, klinkt het bijna kinderachtig. We weten dat pubers zo kunnen denken, maar ook voor volwassenen is het herkenbaar. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om mooie, opvallende mensen te koppelen aan succes. We cijferen onszelf weg, vormen een ideaalbeeld en willen net zo zijn als zij. Eigenlijk is het gewoon ons dierlijke instinct. Je kijkt op tegen iemand die sterker oogt dan jij, want de sterkste overleeft. Zo gaat dat in de hele dierenwereld. Alleen is dat voor ons totaal niet meer van belang.

Gedachtenstroom

En dan een ander punt, hoe weet je of deze modieuze, stijlvolle mensen wel echt zo succesvol zijn? Hebben ze je de bedrijfsstatistieken voorgelegd? Doen ze alles beter dan jij? Blinken ze uit in hetgeen wat jij met je bedrijf wilt uitstralen? Zijn ze überhaupt gelukkig? Je kent deze mensen helemaal niet. Onze gedachten gaan er in een splitseconde met ons vandoor en dat kan ons gemoed behoorlijk beïnvloeden. Misschien voel je je zelfs onder druk gezet door zoveel mooie mensen om je heen.

Authenticiteit

We houden wat dat betreft onszelf voor de gek. We vullen zelf in hoe iemand is, terwijl we niets van die persoon weten. We voelen ons een buitenbeentje, terwijl we dat helemaal niet zijn. Waarschijnlijk merk je dat al als je net iets langer met zo iemand praat. Het klinkt cliché, maar we zijn allemaal mensen met sterke en minder sterke kanten. Het is jammer dat veel mensen zich uit het veld laten slaan door ideeën die ze zelf gecreëerd hebben. We willen erbij horen, in plaats van authentiek te zijn. Terwijl mensen toch echt het beste in hun vel zitten als ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Dat kost minder energie en geeft een gevoel van vrijheid.

Mens = Mens

Herken je dit? Kijk jij in sommige gezelschappen enorm tegen andere mensen op? Analyseer je eigen gedachten eens en houd eens een goed gesprek met iemand waar je tegenop kijkt. Wees vooral jezelf in dit gesprek. Dan merk je vanzelf dat die persoon niet ergens boven jou vliegt, maar gewoon net zo mens is als jij.

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.