Artikelen ter inspiratie

Focus op het werk; de 5 stoorzenders

Het is nogal een uitdaging: 100% geconcentreerd werken. We omringen ons met prikkels en externe factoren en we laten ons zonder nadenken afleiden. Misschien heb je aan het eind van de dag wel het gevoel dat je veel meer had kunnen doen, of misschien wordt je to do-lijst langer en langer. Wie gefocust en geconcentreerd kan werken, haalt meer voldoening uit zijn dag. Wat zijn nu de grootste stoorzenders? En hoe ga je om met al die afleidende factoren?

Stoorzenders op kantoor

1. Omgevingsgeluiden kantoortuin

Het nieuwe werken gaat gepaard met kantoortuinen en flexplekken. We zitten bijna nooit meer in aparte kantoorruimten. Om je heen lopen mensen heen en weer. Je hoort bellende collega’s, werknemers die de dag met elkaar doornemen, het gebrom van de koffieautomaat… Er zijn omgevingsgeluiden in overvloed. Het kost je heel veel extra energie om je te kunnen focussen op alleen je eigen werk.

2. Telefoon

Je telefoon rinkelt, piept en trilt de hele dag door, want tja, je moet nu eenmaal de hele dag bereikbaar zijn toch? Je zit in een vijftal Whatsapp-groepen en tussendoor krijg je privé-berichtjes van zus Anna, partner Wim en vriend Jan. Daarnaast vragen alle apps op je telefoon ook dagelijks om aandacht. Er staat altijd weer een rijtje pushberichten voor je klaar.

3. Social Media

Betrap jij jezelf er ook regelmatig op dat je Facebook opent? Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet van plan was? Dan ben je zeker niet de enige. Facebook heeft een enorme aantrekkingskracht. Dat geldt ook voor Social Media-kanalen als Twitter, LinkedIn, Instagram en Pinterest. We blijven maar lezen, scrollen, kijken en reageren.

4. E-mail

Onze e-mailbox stroomt dagelijks vol. Tijdens het werk op je pc krijg je continu een melding van de binnenkomende mail. En anders herinnert het rode bolletje in het mailicoon je wel aan de ongelezen mail. Nieuwsgierigheid trekt aan je en voor je het weet kijk je even snel naar je mail terwijl je helemaal geen tijd hebt om ze goed te lezen, laat staan er wat mee te doen.

5. To do-lijst

De to do-lijst heeft ook een afleidend effect. De lijst is vaak zo lang, dat je niet meer weet waar je moet beginnen. Je doet alles door elkaar, of je kunt je niet concentreren omdat die to do-lijst naar je schreeuwt. “Ja hallo! Dit moet allemaal nog gebeuren hè! Dat red je nooit, maar het moet wel!” Dat is niet erg motiverend, waardoor je je juist nog sneller laat afleiden.

Focus!

Als je altijd direct reageert op je telefoon, Social Media, je binnenkomende e-mails en de omgeving, is ‘concentratie’ ver te zoeken. Zet je telefoon op stil, schakel je e-mailbox uit en doe eventueel oordopjes in. Focus je niet op je omgeving, maar focus je op jezelf. Het voelt misschien vaak wel zo, maar je hoeft die e-mail niet á la minuut de beantwoorden, dat kan ook over twee uur (als je die rapportage af hebt). Je kunt ook met jezelf afspreken je mailbox maximaal 2 keer per dag te openen. Wat bellen betreft: je kunt mensen terugbellen als je daar de tijd voor hebt (tenzij je telefoniste bent) en die Social Media-berichten zijn er later ook nog. Bekijk je to do-lijst kritisch en handel alle puntjes één voor één af. Je begint met het puntje met de meeste prioriteit en je eindigt met het punt met de minste prioriteit. Je bent sneller klaar als je elk puntje de nodige aandacht geeft, in plaats van dat je alles ongeconcentreerd door elkaar doet. Het is bovendien prettiger om iets goed te doen en dat kan alleen met 100% focus.

Rust in jezelf

Het klinkt allemaal vanzelfsprekend, maar onze nieuwsgierige aard laat zich maar al te graag afleiden. Zorg dat je de rust in jezelf hervindt, dan gaat het concentreren al een stuk makkelijker. Schakel alle ruis uit en concentreer je op jezelf en hetgeen waar je mee bezig bent. Meer hierover lezen? We raden het boek “Nooit meer te druk” van Tony Crabbe van harte aan!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.