Artikelen ter inspiratie

Hond en kat als privétherapeut

katten op de bank De wereldberoemde hondenfluisteraar Cesar Millan, vooral bekend van het programma Dog Whisperer op National Geographic Channel, schreef er hele boeken over vol: hoe honden hem lessen gaven in authenticiteit, vergiffenis en acceptatie. Zij hielpen hem zijn angsten te overwinnen en te werken aan een liefdevol en evenwichtig leven. Meer dan de helft van de huishoudens in Nederland heeft een hond of een ander huisdier. Hoe vaak begint het niet met kinderen die bij hun ouders zeuren om een Vlekkie, Felix of Fikkie? En de ouders die overstag gaan, want ‘het is goed om op te groeien met een dier’. Dat is helemaal waar, maar hoe zit dat eigenlijk?

Honden rustgevend en verbindend

Wandelen en ravotten met de hond, op de bank met de kat op schoot, dat is natuurlijk hartstikke leuk. Gezelschap van dieren maakt ons blij, dat hoeven we niet eens uit te leggen. Maar er is in de loop der jaren ook veel onderzoek gedaan naar het effect op de lichamelijke en geestelijke conditie van dieren op mensen. De resultaten zijn verrassend positief. Niet alleen thuis, maar ook op het werk. Zelfs iets simpels als een werknemer die zijn of haar hond een dagje meeneemt naar kantoor heeft al een rustgevend en verbindend effect op de collega's onderling.

Samenleven met honden en katten heeft een positief effect op de bloedsomloop. De dieren brengen mensen aan het lachen en dat werkt stressverlagend. Daarnaast dwingt contact maken met huisdieren ons tot nonverbale communicatie. Bij dieren kunnen we ongeremd teruggaan in een kinderlijk gedragspatroon, want ze oordelen niet en stellen geen eisen. Daarmee brengen de gezelschapsbeesten een dosis kinderlijk geluk terug bij hun baasjes. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het aaien en aanraken van een dier een gevoel van zekerheid, kameraadschap en intimiteit oproept. Het contact brengt mensen in het ‘nu’, wat een mindful en ontspannen effect veroorzaakt bij mensen.

Sensitieve wezens

Daarnaast zijn dieren over het algemeen sensitieve wezens. Het is dan ook niet gek dat honden, katten en zelfs paarden en dolfijnen steeds vaker worden ingezet door therapeuten. Honden worden meegenomen naar bejaarden- en verzorgingstehuizen. Her der in het land duiken steeds meer kattencafés op waar cafébezoekers niet alleen koffie kunnen drinken, maar ook met katten kunnen knuffelen.

Een mooi voorbeeld van hoe dieren therapeutisch kunnen werken, is te vinden op het politiebureau in Delft. Een paar jaar geleden werd een kat aangereden door een politieauto die met spoed op weg was naar een 112-melding. Agenten van de arrestantenzorg Delft ontfermden zich na de aanrijding over de rode kater en noemden hem Garfield. Tijdens zijn revalidatie verbleef hij in het politiebureau in Delft , maar zijn baasje werd nooit gevonden.

Kopjes na vervelend incident

Nu zorgen de agenten van arrestantenzorg alweer een paar jaar voor het dier, dat zich inmiddels helemaal thuisvoelt op het bureau. Hij is niet meer weg te denken van de afdeling. Garfield biedt altijd een luisterend oor en kopjes na een vervelend incident. 'Als je iets heftigs meemaakt gaat op straat de knop om, maar als je terug bent dan kun je praten met de kat. Die zegt niks terug, maar het heeft wel iets therapeutisch', zei een van de verzorgers agent Cornelis Villerius eerder dit jaar tegen Omroep West . Hij spreekt uit ervaring, want hij maakte kort daarvoor twee dodelijke incidenten in korte tijd mee. Ook voor de vaste draaideurcriminelen in Delft is de kat volgens Villerius een bekende verschijning. 'Dan zeggen ze ‘oh ben jij er ook nog’. Het breekt het ijs, als het op straat wat stroef gaat bij een aanhouding dan ontdooien ze als ze Garfield zien.'

Zonder dat we er bij stilstaan, vervullen huisdieren dus een belangrijke rol in onze levens. De kat die zo lief op de vensterbank ligt te slapen, is tegelijkertijd onze privétherapeut. Zorg dus goed voor je beestje, geef het aandacht en liefde. Daar wordt jouw huisdier niet alleen gelukkig(er) van, maar jij zelf ook!

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten of beter leren omgaan met stress?

Wil jij jouw zelfvertrouwen vergroten? Stress op het werk verminderen? Of inzicht krijgen in jouw loopbaan en bijbehorende ontwikkeling? Door middel van individuele coaching kan jij de professional worden die jij wilt zijn. Inzicht360 deelt graag tips en biedt individuele begeleiding in de regio Zaandam. Meld je direct aan voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.